ANNONS

Vårdsituationen skapar oro inför storhelgerna

Erika Ullberg i samtal med Johan Styrud.
Erika Ullberg i samtal med Johan Styrud.
Med förra årets vårdkris över jul och nyår färskt i minnet oroar sig oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) inför årets kommande storhelger.
ANNONS

Socialdemokraterna oroar sig för vården inför kommande storhelger. Föregående jul och nyårshelger inom vården beskrevs som katastrofala med en influensavåg som kom tidigt. Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening, beskrev då vården på följande sätt:

– Vi har nödöppnat vårdplatser och ställt in planerade operationer för att skapa vårdplatser. Jag har jobbat i över 25 år och jag aldrig sett något liknande, sa han då.

Oppositionen besöker sjukhusen

Under fredagen besökte oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) Danderyds sjukhus för att prata med Johan Styrud om vården, med storhelgerna i fokus.

– Läkarföreningen har slagit larm om att det kommer att bli ohållbart och vi i Socialdemokraterna har frågat de styrande landstingsmoderaterna hur planeringen ser ut inför storhelgerna. Jag läste en kommentar att vårdläget kommer att gå bra så länge inte influensan kommer. Det känns som en dålig strategi, säger Erika Ullberg.

I nuläget är cirka 700 vårdplatser stängda i Stockholms län, det oroar Erika Ullberg.

– Finns det inte vårdplatser att lägga in patienter på blir väntetiden lång och patienterna blir sjukare, säger hon.

ANNONS

Hårt tryck väntas på sjukhusen

Chefsläkare för Stockholms läns landsting, Johan Bratt, är förberedd för ett hårt tryck och tror att den nya dagvårdsavdelningen kommer att kunna avlasta akutvården en del.

– Vi vet att det kommer att bli tufft och ansträngt under storhelgerna. Vi fokuserar på akutpatienter och har flyttat på icke akuta operationer till efter jul och nyårshelgen, säger han.

Landstingsrådet svarar på kritiken

Hälso- och landstingsrådet Anna Starbrink (L) är medveten om trycket på vården och svarar på oppositionens oro.

– Just nu pågår en intensiv planering inför helgen och många lärdomar har dragits sedan förra året. Det handlar om att se till att vi har så många platser som möjligt öppna och använda de på rätt sätt. Mitt intryck är att planeringen är god, säger Anna Starbrink.

Landstingsrådet vill inte måla ut någon kris i förtid och menar på att vården inte ska bli lika kaosartad som föregående år.

– Oppositionens oro grundar sig i hur det var förra året men jag skulle säga att vi idag är mer välutrustade. Självklart ska patienter som har ett akut läge får sina operationer som planerat, men de inte lika akuta operationerna skjuter man på.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.