Vårdslösa mopedister oroar boende i Bro

Arkivbild.
Arkivbild.
Mopedstölder är vanligt under sommarmånaderna. Men i Bro har de också lett till vårdlösa körningar som oroar boende.

– Det är svårt för oss att agera på själva buskörningen, säger kommunpolisen Magnus Nilsson.

Den senaste veckan har fem misstänkt stulna mopeder kunnat hittas i Bro. En kunde tack vare en privatperson återföras till sin ägare i Bålsta, två togs i beslag efter att ha hittats av polis i centrala Bro i helgen och tidigare under veckan undersöktes ett förråd på Råbystigen.

Hittade isärplockade mopeder

Där hittades två isärplockade mopeder, varav den ena kunde konstateras vara stulen från Järfälla. En person är nu misstänkt för häleri.

– Det är påfallande ofta i Bro som de mopeder vi hittar ser skabbiga ut, att man har plockat av lysen och kåpor. Om det är för att försvåra upptäckt eller varför de gör så vet jag inte, säger kommunpolisen Magnus Nilsson.

Magnus Nilsson, kommunpolis.

Samtidigt har polisen fått många telefonsamtal från boende i Bro om ungdomar som kör fort och vårdslöst på gångvägar och cykelbanor i bostadsområden. Men det är svårt att lagföra de som kör.

Får inte jaga på gångvägar

– Det är svårt för oss att agera på själva buskörningen. Risken för skador på andra människor är väldigt stor om vi åker in med polisbil och följer efter i bostadsområden, säger Magnus Nilsson.

Han menar att det ofta är stulna eller tillrånade mopeder och motocrossar som körs omkring, och att polisen istället för att jaga förarna får rikta in arbetet på att hitta fordonen när de står still.

Ökat sen förra året

– Det är så vi får jobba. Det är bra om vi kan hitta någon som kan kopplas till mopedrån, men då måste vi ta dem under färd. Det sker någon enstaka gång att omständigheterna är så bra att vi kan göra det, säger Magnus Nilsson.

Sedan förra året har antalet anmälda mopedstölder ökat något i Upplands-Bro. Mellan första juni och sjätte augusti har det kommit in elva anmälningar jämfört med åtta förra året. Då är inte rån medräknat.