Våren är här liksom busåkarna

Problemen med buskörning har pågått länge i Järva. Mopeder, motorcyklar och även fyrhjulingar syns på gång- och cykelvägar.
Problemen med buskörning har pågått länge i Järva. Mopeder, motorcyklar och även fyrhjulingar syns på gång- och cykelvägar.
Nu är våren här och då förvärras problemen med busåkande mopedister i Järva. Tidigare i mars beslagtog polisen 20 misstänkt stulna mopeder från ett förråd i Tensta.

Mopedister som kör snabbt på gångvägarna i Järva har länge varit ett gissel för befolkningen. För tre år sedan dog en 13-årig flicka efter att hon blivit påkörd av en motorcykel på Tenstagången. Året därpå skadades en treårig pojke då han blev påkörd på en gångväg i Rinkeby.

– Det här har alltid varit en stående punkt på dagordningen. När våren kommer brukar problemen förvärras, säger Jörgen Ohlsson, kanslichef på Järva lokalpolisområde.

Tidigare i mars fick polisen tips om ett förråd på Risingeplan i Tensta med mopeder. Polisen beslagtog 20 mopeder därifrån och alla misstänks vara stulna.

Även motocrossar och fyrhjulingar har synts på gång- och cykelvägar i Järva. Det händer att personer kör i 50-60 kilometer i timmen inne i bostadsområden med dem.

Många av Järvas gång- och cykelvägar är separerade från biltrafiken. Men busåkarna gör dessa vägar otrygga.

– Många föräldrar sätter inte ut sina små barn i rädsla för att de ska bli påkörda, säger Per Granhällen, säkerhetsstrateg på Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning.

För några år sedan asfalterade staden ett antal farthinder på Rinkebys gång- och cykelvägar, vilket enligt honom mötts av positiva reaktioner från befolkningen. Några sådana projekt är inte aktuella för tillfället och problemet går inte helt att förhindra genom farthinder. Inte heller kan polisbilar köra efter mopedister på de smala vägarna.

– Då blir det ännu farligare. Vi behöver få in tips från folk som vet vilka som buskör och var deras mopeder står, säger Jörgen Ohlsson.

Många gånger rör det sig om stulna fordon som också används till annan brottslighet.

– Förarna är ofta personer som säljer narkotika i området. Det har hänt att vi hittat narkotika gömd i mopedernas förvaringsutrymmen, säger Jörgen Ohlsson.