ANNONS

Våren är här – rösta fram nästa års blomtema

Johan Algernon planterar vårens första blommor i Täby kommuns planteringsurnor.
Johan Algernon planterar vårens första blommor i Täby kommuns planteringsurnor.
Blommor
Årets blomtema i Täby går i gult, vitt och orange med accenter i rött.
Nu har vinterns lysande björn gått i ide och det är äntligen dags för kommunen att smycka Täby torg med vårblommor. 
– Det är ett härligt vårtecken när vi planterar vårblommorna i Täby, säger Johan Algernon (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, som uppmanar alla Mitt i-Täby-läsare att rösta fram nästa års blomtema.
ANNONS

Täby kommun har varje år ett tema för sina vår- och sommarplanteringar. Det är många blommor som nu ska sättas ut under kort tid.

– Vi har ungefär 65 urnor för vår- och sommarblommor runt om i Täby. När det gäller vårblommorna är det Hörnparken och Grindtorpsparken som har markplanteringar och när det gäller sommarblommor så har vi även markplanteringar för sommarblommor i Centralparken och Hägerneholmsparken utifrån temat, berättar Johan Algernon.

Årets tema är…

På måndagen fick Johan Algernon äran att sticka spaden i jorden och sätta ner gyllenlack, penséer, primula och förgätmigej i en av urnor på Täby torg.

– I år är temat vår- och sommarljus. Det är väldigt ljusa och skira färger som vi just nu ska plantera, gult, vitt och orange.

De senaste årens blomsterteman har haft stor bredd, bland annat färgglatt med inspiration från OS i Rio, schlagertema och stadsodling med mycket ätliga växter. Johan Algernon (M) berättar att planeringen inför 2018 års tema startat redan innan årets vårblommor ens hunnit rota sig. Nytt för i år är att Täbyborna får vara med och rösta fram nästa års blomstertema utifrån tre temaförslag (se faktarutan).

– Vi har ju haft det här ganska länge med olika typer av teman. Det blir lite svårt att vara kreativt och samtidigt är det väldigt uppskattat av Täbyborna när vårblommorna kommer ut och sätter färg på kommunen. Då tyckte vi det var på sin plats att Täbyborna får vara med och tycka till inför nästa år.

”Den behövde få lite kärlek”

Johan Algernon är förstås i egenskap av stadsbyggnadsnämndens ordförande van vid att ta första spadtaget vid nybyggen, men det visar sig att han inte heller är ovan vid att hantera en planteringsspade.

– Jag håller faktiskt på en hel del med min egen trädgård, mycket med buskar och gräsmattan. Vi har renoverat vår trädgård, den behövde få lite kärlek. Jag tycker det är väldigt roligt att vara ute i trädgården, men jag vet inte om jag har så jättegröna fingrar, men trädgården tar sig i alla fall. I år ska vi ägna oss mer åt att plantera blommor, berättar Johan Algernon.

ANNONS
Fakta

Så kan du rösta fram 2018 års blomstertema

Täbyborna får för första gången vara med och rösta fram 2018 års blomstertema i Täby kommun. Vilket av de tre temaförslagen tycker du bäst om? Rösta!

1) Blomsterfesten i Täppan: ”Förslaget hämtar inspiration ur barnböckernas värld. Kompositionerna är lekfulla och färgglada i rosa, gult, grönt och lila. Pioner hälsar glatt, violer niger och säger nu är det vår!”

2) Fjärilar och bin: ”Förslaget går i olika lila nyanser, blommor med spiror, sobert rosa och vitt flor. Temat är att växterna som används attraherar fjärilar och bin som är viktiga för den biologiska mångfalden och för pollinering.”

3) Bär i olika färger: ”Förslaget går i olika bärnyanser, intensiva, mättade färgtoner, mörkrött, hallonrött, chokladlila.”

Här är datumen som gäller för omröstningen:

Du  får rösta på vilket av de tre förslagen ovan som ska vinna fram t o m den 18 april 2017 via kommunens hemsida taby.se. Det vinnande temaförslaget presenteras i Lokaltidningen Mitt i Täby och på taby.se den 25 april 2017.

Fakta

Här har Täby kommun vårblomsterplanteringar i urnor

Klockstapelparken (Täby kyrkby)

Täby kyrkby station (Täby kyrkby)

Gribbylunds centrum (Gribbylund)

Kyrktorget (Täby centrum)

Attundabron (Täby centrum)

Biblioteksgången (Täby centrum)

Täby torg (Täby centrum)

 

Plattorget (Täby centrum)

Enhagsparken (Ella gård)

Näsby parks centrum (Näsby park)

Näsbydal (Näsbydal)

Lorensviksparken (Viggbyholm)

Catalinatorget (Hägernäs)

 

Här har Täby temablommor i markplanteringar:

Hörnparken* (vår och sommar)

Grindtorpsparken* (vår och sommar)

Centralparken (sommar)

Hägerneholmsparken (sommar)

*Fotnot: Det finns vårlöksplanteringar på flera andra ställen, men ovan parker får ingår i blomsterprogrammet och får nya teman varje år.