Vårens slit ett måste för sommarens skördar

Anneli Strand rensar bort kvickrötter så att hon kan sätta igång med årets sådd.
Anneli Strand rensar bort kvickrötter så att hon kan sätta igång med årets sådd.
Inte mycket kikar fram ur jorden på odlingslotterna i Djursholm ännu – men startskottet för säsongen har redan gått.

– Det är väldigt mycket grovjobb nu, säger odlaren Inger Molin.

Intill Roslagsbanans spår i Djursholms Ekeby ligger 49 odlingslotter i varierande storlek som sedan början av 1980-talet arrenderas av Lillkalmars Odlingsförening.

Medlemmarna varierar i åldrar, med allt från småbarnsföräldrar i 30-årsåldern till pensionärer.

Trots kraftig blåst och en molntäckt himmel stöter Lokaltidningen Mitt i på en tapper odlare i området. Det är Anneli Strand som rensar bort kvickrot för att kunna sätta igång med årets sådd.

I vår är första säsongen som hon odlar på just den här lotten, som hon delar med en annan odlare.

– Jag måste gå igenom jorden flera gånger för jag missar något hela tiden, säger Anneli Strand och förklarar att ogräset annars gör det omöjligt att odla.

Arbetet på lotten kräver således många timmar – men det har hon ingenting emot.

– Varje kväll efter jobbet har jag grävt här, men det är mindfulness. Du går in ett flow när du bara gräver och gräver, kvickrot efter kvickrot, skrattar Anneli Strand.

Hon hoppas kunna så squash och gurka i slutet av veckan och lite senare även bondbönor – i år odlar hon sådant som tar plats och tål att tampas med kvickroten.

På en annan lott har Inger Molin, som gör sin femte säsong i odlingsföreningen, redan satt sin första potatis. En vit täckduk ska hålla potatisen varm under kyliga nätter.

– Det är så jag ska få fram den till midsommar, säger hon.

I går planterade hon även krusbärsbuskar. De svarta vinbärsbuskarna har hon däremot fått gräva upp – något som resten av odlarna också kommer att bli tvungna att göra då de angripits av skadedjuret vinbärsgallkvalster.

Någon svartvinbärssaft blir det alltså inte i år men säkerligen kommer det att finnas mycket andra bär, grönsaker och rotfrukter att ta vara på – och vackra blommor förstås.

– Ni får komma tillbaka till midsommar, då tror man inte att det är samma odling, säger Inger Molin förväntansfullt.

Fakta

Här finns lediga odlingslotter

Lärkängens Fritidsträdgård har funnits i Danderyd sedan 1981. Här delar ett 70-tal föreningsmedlemmar på 80 odlingslotter. Enligt föreningens hemsida finns flera lediga.

Lillkalmars Odlingsförening har en lott på 50 kvadratmeter ledig. I första hand går den till kommunens invånare.