ANNONS

Dags att vårfixa hojen – här är expertens bästa tips

Thomas Rörby i Cykelköket i Hagalund i Solna
Thomas Rörby.
Värmen har så smått börjat komma, gruset sopas snart bort och coronaviruset gör att vi uppmanas undvika vimlet. Det är alltså ett bra läge att vårfixa cykeln och ge sig ut på en tur.
Experten Thomas Rörby ger sina bästa tips för att få ordning på grejerna.
ANNONS

Nästa vecka börjar kommunen sopa bort gruset från Solnas gator – ett välkommet vårbesked för stadens cyklister. Arbetet ska vara klart den sista april.

– Det här är en fantastiskt tid på året, när luften blir lättare, det blir ljusare, gruset sopas bort och man kan börja cykla på riktigt igen, även om man såklart fortfarande längtar efter värmen, säger Thomas Rörby.

Thomas Rörby i Cykelköket i Hagalund i Solna

Thomas Rörby är med och driver välkända Cykelköket i Hagalund – stället där man kan lära sig laga sin egen hoj och få hjälp.

Här delar han med sig av sina fem bästa tips för att få ordning på cykeln såhär inför vårsäsongen.

Fakta

Thomas fem tips

1. Rengör

– För de som har cyklat hela vintern är våren en bra tid för rengöring. Putsa av cykeln och kolla kedjan. Sopsaltning sliter på kedjan, som kan behöva bytas ut på grund av rost. Smörj kedjan, det är den enskilt viktigaste serviceinsatsen. Kolla också att kedjan inte är för lös, det kan vara farligt.

2. Pumpa

– Har cykeln stått hela vintern kan man ofta tro att man har fått punktering när man plockar fram den. Men pumpa och bli inte rädd om luften först pyser ut. Pumpa och ge det lite tid, och pumpa igen så brukar det visa sig att däcken håller luften som de ska.

3. Översyn

– Se till att växlarna fungerar som de ska och se över cykeln i sin helhet. Har den stått i ett cykelrum över vintern kan det ha hänt grejer.

Thomas Rörby i Cykelköket i Hagalund i Solna

Thomas Rörby i Cykelköket i Hagalund i Solna sätter ihop en cresent åt en kund.

4. Testa

– Ut och cykla och testa och se om det är något som inte fungerar. Har man haft cykeln stående kan man upptäcka saker som man inte har tänkt på, till exempel att sadeln eller styret sitter fel och att det därför känns tungt. Gör i ordning cykeln så att den är kul att åka på. Det ska inte gnissla eller kännas jobbigt.

5. Jämför

– Om du behöver köpa reservdelar, kolla runt och jämför pris och överväg om du kan köpa begagnat. Är det för mycket jobb på din cykel kan man ibland kan man vinna på att köpa en ny i stället för att fortsätta renovera, och då är ju våren ett passande tillfälle.

– Och ett bonustips: Ge dig ut och cykla, särskilt såhär i coronatider är det ett bra sätt att ta sig fram, man håller sig undan trängseln, får träning och frisk luft, säger Thomas Rörby.

Thomas Rörby i Cykelköket i Hagalund i Solna

Vanligtvis brukar Cykelköket ordna workshops för de som vill lära sig mer, men just nu är aktiviteterna inställda på grund av coronaviruset. Cykelköket har ändå öppet för allmänheten två kvällar i veckan och ger ”hjälp till självhjälp”.

Nyhetstips tips oss tipsa redaktionen på Mitt i

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.