ANNONS

”Varför flytta till ­naturen och skövla?”

I och med nya detaljplaner har Torsby fått kommunalt vatten- och avlopp. Laila Hauber är kritisk till att kommunen har skövlat för att gräva ner VA och sedan inte återställt marken.
I och med nya detaljplaner har Torsby fått kommunalt vatten- och avlopp. Laila Hauber är kritisk till att kommunen har skövlat för att gräva ner VA och sedan inte återställt marken.
En anledning att flytta till Värmdö är närheten till naturen. Samtidigt exploateras allt fler områden. Ett är Torsby, där Laila Hauber bor. Hon tycker att hela området förstörs när naturen får stå tillbaka för kataloghus.

Exploatering är en av Värmdöbornas viktigaste valfrågor.
ANNONS

Bergen på många tomter har sprängts bort, träden har kapats och på platt mark smälls nu kataloghus upp. Det är de nya detaljplanerna som tillåter exploateringen i Torsby. Laila Hauber som bor i området rasar mot utvecklingen.

– Det står inte en buske kvar på vissa tomter – det är helt platt. Jag tycker att det är hemskt. Varför flyttar man ut hit till den här underbara skärgården och skövlar så att det inte finns någonting kvar? säger hon.

Torsby är bara ett exempel på en plats som exploateras i Värmdö kommun, och just exploatering är Värmdöbornas fjärde viktigaste valfråga. Det kom fram när Lokaltidningen Mitt i Värmdö frågade 100 Värmdöbor om vilken som var deras viktigaste fråga inför kommunvalet i höst.

En av dem som svarade var Johan Apler från Haghulta.

– Det är inte för att bo i en tätort som man flyttar ut hit, jag vill ha kvar skärgårdsmiljön, sa han.

Det är inom detaljplanelagda områden som man kan exploatera mest. Politikerna beslutar om vilka områden som ska få nya eller förändrade detaljplaner och vad som ska vara tillåtet att bygga i området. Sedan gäller det att fastighetsägaren vill göra samma sak som kommunen anger i detaljplanen för att det ska bli verklighet.

Bygglovsenheten har ingen skyldighet att ta in synpunkter från grannar när bygglovsansökan är planenlig. Men det fick de ändå när Kolvik terrasser, 15 villor i tre längor, fick bygglov.

– Det var en jättefin utställning för detaljplanen, med mindre suterränghus i en slänt och vi hade ingen anledning att klaga. Men helt plötsligt stod en sju meter hög betongvägg på området och den var fruktansvärt ful. Vi har reagerat med stor förskräckelse, säger Johan Axelsson, ordförande för Kolviks samfällighetsförening.

– Under en utställning av en detaljplan visas ofta olika exempel på hur det kan komma att se ut, men utformningen kan förändras, förklarar Jelinka Hall, chef för byggenheten.

ANNONS

Föreningen har överklagat bygglovet, som nu behandlas av länsstyrelsen.

– Till exempel är några av husen trevåningshus, men detaljplanen medger bara tvåvåningshus, säger Johan Axelsson.

Byggchefen Jelinka Hall menar att bygglovet är planenligt.

Samtidigt som många ogillar att Värmdö bebyggs, så råder bostadsbrist i hela Stockholms län.

– Jag fattar att man måste bygga, speciellt för att ungdomarna ska få någonstans att bo. Men vissa platser är bättre än andra, säger Laila Hauber.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.