Varg dödad på E18 ska dna-analyseras

En varg blev överkörd och dödad på E18 natten till förra tisdagen. Den illa tilltygade kroppen hittades av en privatperson som ringde polisen.

Nu ska kroppen dna-analyseras.

Vargen hittades på E18 på Rådmansö vid Södersvik i Norrtälje. Den kan vara en av vargarna från Riala-reviret.

– Jag skulle tro att det är ett stort fordon som har kört över den, för den är ganska illa tilltygad. Det kör ju mycket lastbilar på den sträckan. Föraren behöver inte ens ha märkt att de körde på den, säger Sven Nilsson på Roslagspolisen.

En besiktningsman från länsstyrelsen bekräftade att det rörde sig om en varg, men kunde varken avgöra kön eller ålder, på grund av skadorna. Kroppen kördes till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala där man bland annat kommer att göra en dna-analys för att fastställa var den kom från.

Hanna Dittrich Söderman, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, tror att det kan vara en av de 1-åriga valparna från Rialareviret, som täcker nordöstra delarna av Vallentuna.

– Just nu är det en väldig massa ungvargar som lämnar sina revir. Det här kan ha varit en av vargarna från Riala på väg ut för att vandra, säger hon.

I vintras kom de första bevisen på att det fötts en andra kull i reviret. Spillningsprover dna-matchades med de vuxna. Strax därefter försvann tiken och förmodas nu vara död.

Hannen, som vandrade ner från Galven-reviret för tre år sedan, tros vara vid liv även om det är två år sedan man fick signaler från den sändare han bär på.

De årsgamla valparna antas nu vara på väg ut på vandring. Den kan alltså vara en av dem som kördes ihjäl på måndagsnatten.

Men det är långt ifrån säkert, säger Olof Lidberg docent i viltekologi och koordinator för vargforskningen i Sverige och Norge.

– Vargar rör på sig. Den här kan komma var som helst ifrån. Nu kör vi dna på den. Sen kommer vi att kunna säga precis var den kommer från, säger han.

Fem procent av vargarna i Sverige dör i trafiken.

– Den vanligaste dödsorsaken i dag är jakt, framför allt illegal jakt, som tar uppemot 10–12 procent av vargstammen årligen, säger Olof Lidberg.

Senare på tisdagsmorgonen fick polisen samtal om ännu en påkörd varg vid Brottby. Det visade sig dock vara en älgkalv.