ANNONS

Varg dök upp framför bilen

”Vargen skuttade runt i gräset innan den försvann bort över åkern”, berättar Anders Bennbom. Senast en varg observerades i området var i december 2013 då en varg sågs vid Lövsta gård.
”Vargen skuttade runt i gräset innan den försvann bort över åkern”, berättar Anders Bennbom. Senast en varg observerades i området var i december 2013 då en varg sågs vid Lövsta gård.
Vargen flyttar allt närmare städerna.

Anders Bennbom var på väg hem från jobbet när en fullvuxen varg hoppade upp framför hans bil.

– Den var bara några meter ifrån mig, säger han.
ANNONS

Det var på tisdagseftermiddagen förra veckan som vargen dök upp i närheten av en fårhage i Håtuna.

Anders Bennbom, 47, skulle svänga av mot Håtuna kyrka när han såg vad han trodde var en stor hund vandra över vägen.

– Jag backade och signalerade till bilarna som låg bakom att de skulle stanna. Då såg jag att det var en stor varg, säger han.

Under några minuter satt han och betraktade rovdjuret från bilen. Bilder från Anders mobilkamera visar hur vargen kom så nära som några få meter.

– Den såg ut att var i perfekt form och ganska välgödd. Det var fruktansvärt häftigt att få se den på så nära håll.

Enligt Anders Bennbom skuttade vargen runt i gräset ett tag innan den drog vidare.

– Den vände sig om flera gånger och hoppade upp och ned. Jag tror att den blev lite orolig och ville hålla koll på mig, säger han.

De senaste fem åren har ett tiotal vargobservationer gjorts i närområdet, men ingen av dem har bekräftats av länsstyrelsen.

Senast i februari anmälde en privatperson att hen sett en varg i Rättarboda i Bro. Men enligt länsstyrelsens bedömning rörde det sig förmodligen om en hund.

ANNONS

– Det var det som gjorde den här observationen speciell. Det är väldigt ovanligt att vi får så här bra bilder, säger Mikael Fransson vid länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Just nu finns bara ett bekräftat vargrevir i Stockholms län, Sjundareviret i Nykvarn. Vargen som sågs i tisdags kommer inte därifrån, enligt Mikael Fransson.

– Vi vet inte hur den kommit hit. Vargarna gör vandringar på flera hundra mil och kan komma från vilket land som helst, säger han.

Att vargar rör sig nära städer och tätbebyggda områden blir allt vanligare. För 20 år sedan fanns en vargflock i landet – i dag är vargarna över 320 stycken.

– Ju fler revir det finns desto fler observationer görs av privatpersoner. Vargarna går ofta samma vandringsleder och när staden växer ökar möjligheten att de går in i bebyggda områden, säger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Trots att vargen i Håtuna rörde sig nära en fårhage finns inga rapporter om djurangrepp under tisdagen. Under onsdagen gjordes ytterligare en vargobservation vid E4:an söder om Uppsala.

– Det kan vara samma varg. Förmodligen är den på jakt efter en tik att bilda par med, säger Arne Söderberg.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.