Vargattack dyr för fårens ägare

94 000 kronor.

Så mycket ersättning får fårägaren Magnus Funke efter det rekordstora angreppet av varg i somras. Men kostnaden var betydligt högre, säger han.

– Jag räknar med att det kan ha kostat mig uppemot 300 000 kronor. Jag hade begärt 140 000 – prutat och klart – så jag är besviken, säger Magnus Funke, lantbrukare norr om Åkersberga.

Vargangreppet mot hans gård förra året är det största som hittills inträffat i Stockholms län. När länsstyrelsens besiktningsman kom till platsen i augusti påträffades mängder med döda får och färsk vargspillning.

Totalt 31 får dödades eller skadades så allvarligt att de måste avlivas.

Nu har länsstyrelsen beslutat om ersättning, enligt viltskadeförordningen om rovdjursangripna tamdjur.

Magnus Funke får 94 525 kronor, varav 75 000 i ersättning för de dödade djuren. I totalsumman ingår även transporter av kadaver, veterinärkostnader och ersättning för merarbete.

– Det är inte i de dödade djuren den stora kostnaden ligger utan i merarbete och förlorad arbetstid, jag missade viktig skördetid.

Han har jämfört med ett liknande vargangrepp i Örebro där lantbrukare nyligen fick höjd ersättning till 260 000 efter att länsstyrelsen tänkt om.

Anders Nylén, chef för länsstyrelsens enhet för naturvård i Stockholm, tycker däremot att det beviljade beloppet är rimligt.

– Jag tycker att han fått vad han är berättigad till. Men det är klart att han drabbades väldigt hårt.

Enligt länsstyrelsen var det en ensam varg som gav sig på fåren, efter att ha tagit sig in i hagen vattenvägen genom att simma över sjön Viren. Synen som mötte Magnus Funke efter vargens framfart var vedervärdig.

– Man stänger av helt enkelt, annars klarar man inte av det. Det såg ju ut som en massaker. Vi fick gå från ena änden av hagen till andra och skjuta av skadade djur. Det var tackor som stod upp, men som tarmarna bara hängde ur.

För att förhindra nya angrepp tänker han sätta upp en läns, ett flytande hinder i vattnet, eftersom det är svårt att stängsla i sjön.

– Den här lösningen är inte prövad innan, men jag har stämt av den med viltskadecenter.