ANNONS

”Vargen” i Älvsjö troligen något annat

Ett hunddjur sågs i Älvsjö, men vilket går inte att säga, enligt länsstyrelsen.
Ett hunddjur sågs i Älvsjö, men vilket går inte att säga, enligt länsstyrelsen.
I förra veckan berättade Mitt i om att flera personer sett en misstänkt varg i Älvsjö. Men på grund av de senaste dagarnas snöande har länsstyrelsen inte kunnat spåra djuret – som förmodligen inte är en varg.
– En varg uppehåller sig inte i Älvsjö utan att folk reagerar, säger vilthandläggaren Tobias Hjortstråle.
ANNONS

Flera personer har sett vad de tror är en varg i Älvsjö under de senaste veckorna. Men på grund av helgens snöfall har länsstyrelsen inte kunnat spåra.

– Vi har inte kunnat göra någon uppföljning, säger Tobias Hjortstråle, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Utifrån Ture Janholts bilder som Mitt i berättade om i förra veckan har länsstyrelsen slagit fast att det rör sig om ett hunddjur.

– Men vilket går inte att säga.

Måste spåra djuret i tre kilometer – eller ta dna-prov

För att länsstyrelsen ska kunna slå fast att det är en varg det rör sig om krävs antingen dna-prov från till exempel spillning eller urin, eller att man spårar i minst tre kilometer.

– Då kan man göra en sannolikhetsbedömning av vad det är för djur utifrån hur det har rört sig. Att göra en bedömning utifrån ett tassavtryck i snön, det finns inte en människa i hela världen med en professionell inställning till spårning som kan säga vad det är för djur. Det finns hundar som har lika stora tassar som vargar.

Alla vargar i Skandinavien är kartlagda med dna, vilket gör att länsstyrelsen kan säga var vargen kommer ifrån.

ANNONS

Borde fått fler tips

Att vargar rör sig så nära stan är ovanligt, men det förekommer, enligt Tobias Hjortstråle.

– Vi har haft vargar som har gått över Västerbron.

Han vill inte spekulera i vad det är för djur som har setts i Älvsjö – men tror att om det hade varit en varg skulle fler ha sett den.

– En varg uppehåller sig inte i Älvsjö utan att folk reagerar. Om det här hade varit en varg hade vi fått många, många fler reaktioner.

ANNONS