ANNONS

Förskolor lät inte barn gå ut efter varglarm

Vargen gjorde att flera förskolor höll barnen inne på gården.
Vargen fick flera förskolor att hålla barnen inne när den var i närområdet.
Södertörnsvargen fotograferad i Österhaninge av läsaren Mats Rosell.
Södertörnsvargen fotograferad i Österhaninge av läsaren Mats Rosell.
Förskolorna i Brandbergen valde att hålla barnen inne när vargen var i närområdet.
Förskolorna i Brandbergen valde att hålla barnen inne när vargen var i närområdet.
Förskolorna i Brandbergen och minst en förskola i Västerhaninge har valt att hålla barnen inne på gården och inte gå ut med barnen utanför förskolan när Södertörnsvargen varit i närområdet. Detta säger nu Haninge kommuns centrala förskolechef Henrik Lindh till Mitt i när tidningen frågar honom om de inställda utflykter som förskolor i närområdet, enligt länsstyrelsen, gjort på grund av vargen.
ANNONS

Länsstyrelsen har motiverat sitt skyddsjaktbeslut på Södertörnsvargen genom 13 kvalitetssäkrade observationer där vargen ansetts varit alltför närgången bebyggelse och hundar och människor.

Man menar också att en del människor i vargens närområde ”ändrat sitt levnadssätt” till följd av vargen.

Som ett av bara ett fåtal exempel nämner länsstyrelsen att förskoleutflykter ställts in på grund av vargen, och till Mitt i har man sagt att lokala förskolechefer bestämt att undvika förskoleutflykter i grupp.

Men hur många förskoleutflykter som verkligen ställts in i Haninge på grund av vargen är det varken någon på länsstyrelsen eller Haninge kommun som kunnat berätta för Mitt i.

Men nu säger Henrik Lindh, central förskolechef i Haninge kommun, att förskolorna inom Brandbergens förskoleområde samt minst en förskola i Västerhaninge valt att hålla barnen inne på gården när vargen varit i närområdet.

– Det kan i dessa fall ha handlat om att man vid vissa perioder inte valt att gå iväg till skogen, säger Henrik Lindh.

– När vargen var i Brandbergen för några veckor sedan så valde Brandbergens förskoleområde att under en period hålla barnen kvar på gården i stället för att gå i väg. I Västerhaninge valde någon förskola också vid något tillfälle att vara kvar på gården på grund av vargen. Om det i det senare fallet gällt för alla förskolor i Tungelsta-Västerhaninges förskoleområde har jag inga uppgifter om, säger han.

Henrik Lindh säger att varje förskoleenhet själva fått göra en risk- och konsekvensanalys utefter informationen man haft om vargen.

– Varje förskoleområde har utifrån sina förutsättningar och informationen man har vidtagit åtgärder. Man har då bedömt frågan och försökt komma fram till hur man ska göra på bästa sätt. Vi har inte gjort några centrala åtgärder, säger Henrik Lindh.

– I de här två fallen (i Brandbergen och Västerhaninge red anm) har det handlat om att vargen varit i närområdet, enligt rapporterna som förskolorna fått. Om man ställt in utflykter som direkt konsekvens av vargen vet jag inte, men man har i alla fall bestämt sig för att vara på gården, säger Henrik Lindh.

Han säger att det inte, vad han vet, varit vanligt att förskoleutflykter ställts in.

– Jag har inte fått den typen av indikationer från verksamheten. Man har ju gjort verksamhetsplaneringen utifrån det man känner till, men vargen har inte påverkat vår verksamhet negativt, säger Henrik Lindh.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.