Vargen kvar i Lissma-trakten

Här rör sig vargen. Bilden föreställer en annan varg.
Här rör sig vargen. Bilden föreställer en annan varg.
Vargen som sedan i går befinner sig i Huddinge rör sig fortfarande i Lissmatrakten, enligt länsstyrelsen.
Att varg håller till i Huddinge är ytterst ovanligt. Senast säkerställda observationen är för mer än 100 år sedan.

Den unga vargtiken, försedd med GPS-sändare, som rört sig på Södertörn de senaste dagarna och i går vandrade in i Huddinge vid Länna, befinner sig fortfarande i trakten runt Lissma, enligt den senaste sändarpositionen som länsstyrelsen har fått.

– Vi har dock fått observationer om att hon ska ha rört sig sydost ner mot Haninge igen, men det är inga säkerställda uppgifter, säger Arne Söderberg, handläggare på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen uppmanade i går de med tamdjur i området att se över stängsel för att minska risken för angrepp.

Hittills har inga rapporter kommit in om att tamdjur ska ha blivit attackerade i Huddinge, men länsstyrelsen utreder om vargtiken ligger bakom ett angrepp under natten till tisdag, strax söder om Södertälje.

Fanns varg i Masmo

Att vargar rör sig i Huddinge är ytterst ovanligt. Den senast säkerställa observationen går så långt tillbaka som i början av 1900-talet, enligt Thomas Strid, kommunekolog i Huddinge kommun, som berättar att det då fanns varg i Masmo innan de sköts bort.

– Det är många som sedan dess är säkra på att de har sett varg här, men det är uppgifter som inte har kunnat säkerställas. I de fall där det har funnits foton har det handlat om hundar. Vi har också kontrollerat djur som anmälare menar har attackerats av varg, men då har det visat sig vara räv eller grävling, säger han.