Vargen tillbaka i Tyresta by i helgen

Michael Jensen berättar att Tyresta sökte stöd för vargstaket för två år sedan, men fick nej.
Micael Jensen, bonde Tyresta by
Sedan vargen attackerat och rivit tre får i Tyresta by har personalen haft bevakning dygnet runt. I helgen träffade Micael Jensen på vargen på riktigt nära håll.
– Jag gick ut ur bilen och klappade med händerna, men vargen stod kvar, säger han.

Fram tills att stängslen har åtgärdats kommer personalen på Tyresta gård att ha nattpatrullering för att säkra att fåren inte attackeras igen.

– Vi håller på att uppgradera från fyra till fem eltrådar vid våra elstängsel. Tills det är klart har vi nattbevakning. Det kommer vi ha i minst tre veckor till, säger Micael Jensen, bonde Tyresta by.

Mötte vargen på natten

Natten till i söndags kom Micael Jensen kusligt nära rovdjuret när vargen dök upp igen. Den här gången stod han och spanade på några får vid Lillgården i Tyresta by. Micael Jensen kom åkande på vägen, på väg för att kontrollera fårflocken för andra gången den natten.

– Det var runt klockan ett på natten. Då såg jag vargen kliva upp ungefär 50 meter framför bilen. Jag åkte närmare och stannade ungefär tio meter från den. Den var väldigt fokuserad på fåren säger han och fortsätter:

– Då gick jag ur bilen och började klappa med händerna och skrika. Men vargen reagerade inte. Jag satte mig i bilen igen och rullade sakta framåt. Först när jag var ungefär tre meter ifrån den sprang den in i skogen igen, i riktning mot Svartbäcken, säger Micael Jensen.

Har ansökt om vargstängsel

Mitt i har tidigare berättat om att Tyresta by ansökt om bidrag till ett nytt vargstängsel – men fått nej från länsstyrelsen.

Ansökan skickade de in för två år sedan. Men nu, efter vargattacken, har de återigen ansökt om bidrag till rovdjurrstaketet. Den här gången är oddsen bättre.