Vargfrågan: Kvinna åtalas för politikerhot

En kvinna i Haninge åtalas för hot mot Haningepolitikern Alexandra Anstrell (M)
Haningepolitikern Alexandra Anstrell (M).
Kvinnan från Haninge åtalas för hets mot folkgrupp.
Södertörns tingsrätt.
Alexandra Anstrell, Haningemoderaternas ordförande.
Haningepolitikern Alexandra Anstrell (M).
En kvinna i 50-årsåldern från Haninge har åtalats för olaga hot på Facebook mot Haningepolitikern Alexandra Anstrell (M), som aktivt tog ställning för skyddsjakt på den nu avlivade Södertörnsvargen.

Kvinnan i 50-årsåldern skrev i början av december ut Alexandra Anstrells bostadsadress på Facebook tillsammans med bland annat: ”Knacka på dörren så öppnar ulven! Skjut fort som attan!”.

I polisutredningen framgår att Alexandra Anstrell känner att det blivit en hets mot henne efter länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på den nu avlivade Södertörnsvargen.

Hon polisanmälde själv meddelandet 14 december och har i polisförhör uppgett att hon upplevde hotet som ”väldigt hotfullt” mot både henne och familjen, och att hon var rädd att någon skulle ta sig till familjens hem.

Ett solklart olaga hot

Åklagaren Josephine Boswell

Kvinnan i 50-årsåldern menar att hon skrev meddelandet när hon var ”urartat förbannad” och att hon djupt ångrar det. Hon tog bort det en stund senare, enligt henne själv.

Hon hävdar att inlägget var menat som ett skämt.

Kammaråklagare Josephine Boswell tycker dock att handlingen är allvarlig, berättar hon för Mitt i.

– Kvinnan säger att hon inte haft uppsåt. Men jag gör bedömningen att detta objektivt sett är ett solklart olaga hot, säger hon.

Josephine Boswell tycker att det faktum att det skrevs att någon skulle skjutas på sin hemadress, gav anledning för den utpekade personen att känna riktig oro.

– I sammanhanget varg och jakt tycker jag detta tyder på att det var allvarligt menat. Jag upplever inte någon skämtsam ton i meddelandet och förstår att det polisanmäldes. Det fanns förutsättningar för det, säger Josephine Boswell.

Fallet avgörs i Södertörns tingsrätt den 14 mars.