Vargliknande djur sprang över vägen

Peter Färninger och hans fru körde mot Rindö när de såg ett stort djur springa över vägen.

Nu undersöker länsstyrelsen om det var en varg.

Förra söndagen, vid tiotiden på morgonen, var Peter Färninger, 52, och hans fru på väg ut mot Rindö i sin bil för att ta färjan över till Vaxholm. Några hundra meter innan kyrkan sprang plötsligt ett vargliknande djur över vägen. Peter hajade till.

– Jag minns att jag tänkte ”vad fasen var det där?”. När man kör och ser något springa över vägen så försöker man snabbt skapa sig en bild av vad det är, och jag kände direkt att det inte var något man ser varje dag, säger han.

Peter berättade för sin dotter om vad han trott sig ha sett och hon rapporterade saken till länsstyrelsen. Där tar man de två observationer som kommit in på allvar.

– Det är fullt möjligt att det är en ensamt vandrande varg som kan ha setts i Värmdö. De kan dyka upp överallt, säger Mikael Fransson på enheten för naturvård.

Ingen varg har dock bekräftats i kommunen de senaste åren.

– Men det betyder inte att det inte kan ha varit en varg. Däremot är det svårt för oss att veta säkert, eftersom att det knappt går att hitta spår eller spillning så här års, säger Mikael Fransson.

Om det var en varg Peter Färninger såg så är det inte hans första. Han har tidigare sett två stycken, båda i Vallentuna.

Därför är han också ganska säker på vad som korsade vägen den där förmiddagen.

– Jag fick samma känsla i kroppen som jag fick förra gångerna. Det stämde liksom inte med något annat, ingen hund och ingen räv. Det måste ha varit en varg.

Fakta

Vargar kan simma långt

Det finns cirka 370 vargar i landet, enligt den senaste inventeringen från vintern 2013/14.

Några vargar rör sig i Stockholms län. Det är dock svårt att veta hur många eftersom alla inte är märkta. Vargar kan också vandra och simma långa sträckor och röra sig över kommungränserna.

De vargar som vandrar nu är oftast fjolårsvalpar som letar egna revir.

Källa: Länsstyrelsen