ANNONS

Socialchefen: ”Jag har inte varit med om något liknande”

Äldre äldrevård pensionär
Claes Lagergren har aldrig varit med om ett liknande läge.
Brist på skyddsutrustning, hög sjukfrånvaro och oro. Personalen inom äldrevården har helt nya förutsättningar att arbeta efter. Men än så länge är läget stabilt.
ANNONS

I en miniserie om tre delar publicerar vi korta intervjuer med tre aktörer eller representanter för tre olika områden som alla påverkas av hur covid-19 slår mot samhället.

I del 2 möter vi äldrevården.

Claes Lagergren, socialchef på Täby kommun, svarar på frågorna.

Hur bedömer du läget?

– Just nu är det stabilt, men det finns naturligtvis oro i verksamheterna inför vad det kommer att innebära. Vi som de allra flesta kommuner har brist på skyddsutrustning. Vi har också fler sjukanmälda än vanligt eftersom man måste stanna hemma vid minsta symtom. Men det är stabilt och vi löser uppgiften.

Sedan den 11/3 råder besöksförbud på äldreboenden i Täby och kommunen har gått ut med en stark avrådan från besök på LSS-boenden. Hygienriktlinjerna har skärpts och man har börjat jobbar med snabbspår inom utbildning för att kompetensutveckla människor. 

Claes Lagergren säger att man på kommunen har tydliga riktlinjer för hur man ska hantera eventuell smitta på boende.

– Det finns smitta på boenden i hela länet, och säkert också i Täby kommun, säger han.

Han berättar att varje enskilt fall måste lösas och att det är jätteviktigt med information ut till anhöriga om hur man gör och hur man tar hand om den enskilde vid eventuell smitta. Alla har egna lägenheter, med eget badrum så en boende som blir smittat blir isolerad i sin egen lägenhet

ANNONS

– Och detta är inget nytt utan det är personalen van vid. Även en ”vanlig” säsonginfluensa är väldigt känsligt för en äldre, säger Claes Lagergren.

Han säger också att besöksförbudet kan lyftas för specifika händelser. 

– Alla de som bor på äldreboende bor ju där för att de är äldre och sköra och man är många gånger i livets slut oavsett corona. Och vi gör självklart undantag för besöksförbudet om någon ligger på sitt yttersta.

Hur mycket värre är det nu än tidigare kriser?

Jag har bara jobbat i 40 år…men jag har inte varit med om något liknande. Det är en helt ny situation som vi jobbar stenhårt för att anpassa oss till.

Nummer ett är att fixa fram skyddsutrustning och där har vi gjort mycket med Åva Gymnasium som gör handsprit. Sen har vi verkligen dammsugit marknaden för att få fram skyddshandskar. Vi har gjort egna förkläden av byggplast.

Det är ett så oerhört engagemang och det är inte bara här utan över hela Sverige. Det är många som hör av sig och vill hjälpa till, och jag skulle säga att det är unikt. Det är en väldigt speciell situation.

Vad behövs för att läget ska bli bättre? Vilka behov har ni?

Det som jag precis fått information om är möjligheten att utbilda sjuksköterskor på vårdboenden så att de själva kan utföra provtagning. Det är ett stort steg framåt. Man ska framförallt ta prov på de boende. Men det är ju minst lika viktigt att provta personal, men jag har precis fått den här informationen så vi får titta vidare på det.

Hur mår din organisation. 1-10? (1 normalläge och 10 exceptionellt tufft)

Jag skulle nog säga att vi fortfarande ligger väldigt högt, runt 4. Absolut inget normalläge än så länge. De som jobbar är vid gott mod, stormen man talar om har ännu inte kommit hit, men vi är redo. 

Kommunen söker extrapersonal till omsorgsverksamheterna. Det finns möjlighet för allmänheten med omsorgserfarenhet att anmäla sig på www.taby.se/corona

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.