Varje dag är soppdag/Soppfanatikern/Hon är tokig i soppor

Det gäller att våga krydda upp en soppa, säger Désirée Eklund, soppfantast av rang.
Det gäller att våga krydda upp en soppa, säger Désirée Eklund, soppfantast av rang.
Désirée Eklund är en riktig soppfanatiker. Hon har kokat egna soppor sedan hon var nio år.

– Det är världens bästa mat, säger hon.

– Vad är det som luktar så gott?

En kund i bageriet sticker fram huvudet och undrar. Désirée står inklämd i ett hörn under trappan och kokar spenatsoppa. Det doftar indiskt.

Jag hörde först talas om Désirée Eklunds soppor ryktesvägen. Flera av mina kollegor hade upptäckt att det lilla bageriet Brot i Marievik hade börjat servera soppor till lunch.

– Du måste gå dit! Hon som har det är helt tokig i soppor, hon har hållit på och experimentera med soppor sedan hon var nio år, sa Åsa Görnerup, reporter.

Désirée bekräftar. Det började när hon fick en soppkokbok.

– Jag experimenterade och testade mig fram. I min familj hade vi barn egna dagar då vi var ansvariga för maten. Så varje torsdag under hela min uppväxt gjorde jag soppa, säger hon.

Nu har Désirée lovat att jag ska få vara med när hon gör en av sina favoriter: exotisk spenatsoppa.

Det går undan.

– Man behöver inte hacka så noga för allt ska ändå mixas sen, säger hon och skickar i ett berg med lök i en jättekastrull.

Soppan har oförtjänt lågt anseende i dag. Kanske är det fattigmansstämpeln, kanske är folk rädda att inte bli mätta.

– Det är den bästa mat man kan äta. Billigt, enkelt, lätt att frysa in och nyttigt. Den här soppan är en riktig vitaminbomb, säger Désirée.

Hon liknar soppa vid en varm smoothie – ett bra sätt att få i sig en massa nyttiga grönsaker.

Désirée Eklund är egentligen statsvetare. Efter utbildningen praktiserade hon på Riksdagen och fick sen jobb på Statistiska centralbyrån – en våt dröm för många statsvetare. Men efter två år kände hon att maten kallade.

– Jag kände att jag höll på att bli cynisk av politiken. Jag är en matnörd i grunden.

Désirée tillhör inte dem som tycker att alla kan laga mat.

– Det är en konst att smaka upp en soppa och få balans på syra och sötma.

Men det bästa sättet att lära sig är att vara orädd.

– Soppor är lätta att rädda. Blir det för syrligt så ta lite socker. Blir det för starkt så späd med lite mer vätska.

Hon smakar på spenatsoppan.

– Mer av allt, säger hon och skickar i kryddor på känsla.