”Varje krona är välkommen”

Lilleba Huttunen
Sovrummet är fyllt av kläder som ska säljas på loppisen.
Lilleba Huttunen
Lilleba Huttunen
Hornstullspriset
Lilleba vann Hornstullspriset 2017.
Förra året tjänade hon in 80 000 kronor till SOS Barnbyar på sin loppis. I år prisades hon med Hornstullspriset. Men "loppisdamen" Lilleba Huttunen är långt i från färdig.
–Jag tänker hålla på så länge jag kan, säger hon.

Har du någon gång, en lördag, gått igenom Drakenbergsparken vid Hornstull så har du säkert sett henne. Kanske pratat lite med henne eller till och med köpt någonting. I tre år har hon haft sin prisade loppis ett stenkast från sitt hem.

Lägenhet full med prylar

Har du hört talas om begreppet ”horder”? är min första fråga till Lilleba när jag kommer in i tvåan på Hornsgatan. Frågan är befogad, eftersom lägenheten är helt full av prylar som sorterats i vad som bara kan beskrivas som ett organiserat kaos.

– Jag har hört talas om det, men jag är långt ifrån en samlare. Jag rensade faktiskt undan igår, men det kom en man och lämnade fyra lådor till. Läget är under kontroll, säger hon och skrattar ett smittande skratt.

Nej, det är inte hennes egna saker som fyller lägenheten, utan saker som andra har lämnat till henne och loppisen. Lägenheten fungerar som sorteringsrum. När allt är kategoriserat och nerpackat i rätt lådor åker de ner i källarförrådet. Men likt posten är det ett arbete som aldrig blir klart.

”Ett konstant inflöde”

– Det är ett konstant inflöde. En gång fick jag pressa in 17 flyttlådor här, när en man skulle flytta och ville lämna grejerna till mig, berättar hon.

Hur mycket av sakerna här är dina egna?

– Jag undrar just hur mycket det är. Nu har jag bara det som jag verkligen behöver här, resten är loppissaker, säger hon.

Bordet i vardagsrummet är just nu fyllt med barnleksaker, en telefon och ett fat fullt med nagellack i olika färger. I soffan trängs sommarsaker och på golvet står en barnsäng bland mycket annat. Varje utrymme används. Till och med badrummet är fyllt.

Lilleba Huttunen

Badrummet får agera förråd hos Lilleba Huttunen.

Lilleba sätter ingen prestige i sin försäljning alls. Hennes mål är att sälja så mycket hon kan, så att SOS Barnbyar får så mycket som möjligt.

Köparen får fynda

– Jag kan ingenting om sakernas värde, det tar för lång tid att lära sig. Jag bryr mig inte om märken och sånt. Alla kläder kostar 20 kronor, säger hon och fortsätter:

– Den som köper får komma med kunskapen och göra fynd istället. För mig spelar det ingen roll om jag säljer till för lågt pris, för det är inte mina saker ändå. Jag har fått dem.

Ofta betalar kunderna lite mer än det är prissatt ändå, eftersom pengarna går till SOS Barnbyar, berättar Lilleba.

– Varje krona är välkommen.

”Kan skansen, kan jag”

Tankarna på att starta en loppis kom för många år sedan. Hon har under sitt liv arbetat mycket i butik, bland annat på Myrornas, och på senare år varit på många allmänna loppisar och sålt. Men för tre år sedan tyckte hon att det var på tiden med en egen.

– Jag tänkte att om de kan ha marknader året runt på Skansen, så borde jag kunna ha en utomhusloppis hela året också, säger hon.

Hur länge tror du att du kommer hålla på med det här?

– Jag vet inte. Kan inte svara på hur länge jag kommer kunna det, men min inställning är jag ska hålla på så länge jag kan och får in prylar, säger hon.

Fakta

Hornstullspriset

I år fick Lilleba Huttunen Hornstullspriset, som delas ut av Handelsplatsen Hornstull.

Utmärkelsen tilldelas en av de drivande krafterna som outtröttligt arbetar för ett bättre Hornstull. Förutom erkännandet innebär utmärkelsen ett tillskott på 20 000 kronor.

Utav prispengarna skänker Lilleba Huttunen 15 000 kronor till SOS Barnbyar. Resten går till saft som hon ska sälja på loppisen.