Varje resa lämnar fotspår

Jelena Mocevic och Kaj Jones samlade in pengar till bergsgorillorna i Rwanda. Här besöker de dem i Volcanoes National Park.
Jelena Mocevic och Kaj Jones samlade in pengar till bergsgorillorna i Rwanda. Här besöker de dem i Volcanoes National Park.
Den före detta Lidingöbon Jelena Mocevic och hennes kille Kaj Jones förenar nytta med nöje. Varje gång de reser samlar de först in pengar som de sedan donerar till en lokal välgörenhetsorganisation.

Jelena Mocevic och Kaj Jones älskar båda att resa. När de planerade sin senaste resa till Rwanda i december ville de gärna göra något mer än att bara åka dit som turister.

– Det är många gånger vi har rest till länder som har det sämre ställt än vad vi har. Därför vill vi gärna bidra med något när vi ändå är ute och reser, säger Jelena Mocevic.

Och så föddes idén om välgörenhetsprojektet Goodwill Footprints.

– Vi tänkte att vi uppmärksammar ett lokalt problem dit vi åker och identifierar en pålitlig organisation dit alla pengarna oavkortat går till. Det passar oss perfekt då både jag och min kille är måna om djur, natur och andra människor, säger Jelena Mocevic.

Efter att ha gjort en del research bestämde de sig för att samla in pengar till de utrotningshotade bergsgorillorna i Rwanda.

– Bergsgorillorna är inte bara viktiga för bevarande av regnskogens mångfald utan även för lokalbefolkningen som tack vare ekoturismen förses med jobb.

Paret vände sig först och främst till sin vänskapskrets och bad dem bidra med en slant.

– Vi delade information och bilder om ändamålet på Facebook för att locka folk att donera pengar. Många av våra vänner och familjemedlemmar tyckte att det var en bra idé och vi fick på kort tid ihop 400 euro som vi blev jätteglada för, säger Jelena Mocevic.

Nästa resa planerar paret att göra till Bosnien och Hercegovina i sommar.

– Där tänkte vi rikta in oss på de socio-ekonomiska problem som finns kvar sedan inbördeskriget i början av 1990-talet.

Målet med Goodwill Footprints är att uppmärksamma folk på olika globala och lokala problem och att gynna välgörenhetsorganisationer som finns världen över.

– Med nästa projekt hoppas vi att ännu fler vill donera. Ingen kan göra allt men alla kan göra något, säger Jelena Mocevic.

På Goodwill Footprints hemsida och Instagramkonto finns mer information om projektet.

”Ingen kan göra allt men alla kan göra något”