Byt till dig nya vårkläder – eller laga de gamla

Symaskiner och kläder kommer att finnas på biblioteket på lördag.
Symaskiner och kläder kommer att finnas på biblioteket på lördag.
Vill du bidra till att rädda klimatet och miljön?
Uppdatera vårgarderoben genom att byta till dig kläder i stället för att köpa nya. Eller laga de gamla.
På lördag anordnar Naturskyddsföreningen och Klimatsmart Vallentuna klädbytardag och lagningskafé på Kulturhuset.

Den som shoppar mycket nya kläder kanske tror att det är ett harmlöst intresse. Men tyvärr är textilindustrin en riktig miljöbov och innan plagget hamnat i shoppingpåsen har det orsakat stora utsläpp. Utsläpp som förstör både miljön och klimatet.

De sker i alla led: vid produktion av fibrer, när plaggen tillverkas, vid transporter från fabrik till butik och till sist vid tvätt. Konstgödsel och bekämpningsmedel skadar miljön vid odling av bomullsfibrer. Farliga kemikalier när tygerna färgas och tillverkas läcker ut från fabriken och kan finnas kvar i plagget när du sätter det på dig. Stora mängder vatten går åt vid produktionen, något som blir ett problem eftersom textilindustrin numera främst finns i länder där vatten är en bristvara.

Växthusgaser

Och för varje kilo textil som tillverkas sker utsläpp på upp till 40 kilo växthusgaser som bidrar till att värma upp klimatet.

 

Generationerna innan oss ägde få plagg som de vårdade och lagade. Numera ägnar sig allt fler åt så kallad fast fashion; vi köper kläder som tillverkas snabbt, snabbt blir omoderna och snabbt går sönder eller tappar formen. Utsläpp som orsakas av svenskarnas textilkonsumtion har ökat med hela 27 procent mellan 2000 och 2017 till 4,2 miljoner ton växthusgaser.

Vi vill gärna få mer eftertänksamhet kring hur mycket vi konsumerar.

 Jessica Einebrant

På lördag anordnar Naturskyddsföreningen i Vallentuna en klädbytardag på Kulturhuset.

– Det är ett projekt för att förena klimatnytta med något konsumentvänligt. Vi vill gärna få mer eftertänksamhet kring hur mycket vi konsumerar, säger föreningens ordförande Jessica Einebrant.

Bytesbiljetter

Det är fjärde året som klädbytardagen anordnas och reglerna är enkla: man tar med sig fem till tio hela och rena plagg och får biljetter som man kan byta till nya.

Hittills har klädbytardagarna inte dragit så mycket folk. Förra året kom ett 50-tal personer till Kulturhuset. Kanske för att det tar tid att göra oss medvetna om klädkonsumtion inte är oskyldigt, kanske för att det redan finns flera ställen i Vallentuna där man kan hitta begagnade kläder.

Symaskiner

Men i år toppas evenemanget av ett lagningskafé. Det är närverket Klimatsmart Vallentuna som anordnar det.

– Vi kommer att ta dit symaskiner så att man får lära sig att lappa och laga och ta hand om sina textilier, säger Anna-Maria Nyquist. Vi har bjudit in flera duktiga och tänker att man kan mötas över generationerna.

Fram till den 5 maj visas också en utställning om kläder och hållbarhet på Kulturhuset.