ANNONS

Världen rasar mot rasism – boktips som fördjupar om BLM

Bibliotekarie, bibliotekarier från stadsbiblioteket på Lidingö tipsar regelbundet om böcker i Mitt i. Linnea Andree(svart/Grått)
 


Linnéa Andrée stiftade bekantskap med Toni Morrissons litteratur som student i litteraturvetenskap.
"Om du liksom jag har privilegiet att kunna utbilda dig om rasism istället för att uppleva den finns det mycket att hämta på biblioteket".
Lidingöbibliotekarien Linnéa Andrée tipsar om böcker kring ett aktuellt ämne; Black Lifes Matters, BLM.
ANNONS

De senaste veckorna har både diskussion och demonstration mot strukturell rasism rasat i världen som en följd av mordet på George Floyd vid ett polisingripande i USA. Om du liksom jag har privilegiet att kunna utbilda dig om rasism istället för att uppleva den finns det mycket att hämta på biblioteket. På bibliotekets övre plan skyltar vi med böcker på ämnet och är det något du saknar är du välkommen att lämna ett inköpsförslag.

Brev om uppväxten i Harlem

Mitt första tips är en bok jag själv just lånat hem. Nästa gång elden av James Baldwin är en essäbok som kom ut första gången 1963. Den är skriven i form av två brev, som beskriver författarens uppväxt i Harlem och erfarenhet av rasism. Det här är en bok som tillhör litteraturkanon rörande den amerikanska rasismens historia.

Nästa gång elden hittar du på hylla 305.8

Måste en feminist vara perfekt?

Tips två är också en essäbok, Bad feminist av Roxane Gay kom på svenska 2015 och har snabbt blivit en modern klassiker eftersom den skiftade perspektiv i den feministiska diskursen och satte förebildskulturen under lupp. Den har en intersektionell utgångspunkt utan att för ett ögonblick bli svårbegriplig eftersom den är så personligt skriven. För den som söker fördjupade resonemang och briljant analys är Roxane Gay en debattör att hålla ögonen på, även i BLM-debatten.

Bad feminist hittar du på hylla 305.4

Morrison drabbar ända ner i själen

Mitt sista tips är skönlitterärt och kanske en återkommande favorit som jag tjatat om förut.

Det är sällan man lägger ner en bok och undrar vad fan som precis hände en

ANNONS

Jag introducerades för Nobelpristagaren Toni Morrison när jag läste litteraturvetenskap och det är fortfarande ett av mina starkaste möten med litteraturens potential för ursinne. Det är sällan man lägger ner en bok och undrar vad fan som precis hände en, men det är precis det som händer med Morrison. Hennes böcker beskriver hur rasism griper och drabbar ända ner i själen, subjektet och språket. Hur kan man beskriva en erfarenhet och nå frigörelse när till och med språket är förtryckarens?

Toni Morrisson levde 1931-2019. Hon fick, som första svarta kvinna, Nobelpris i litteratur 1993. Toni Morrisons romaner hittar du i hyllan för Romaner och noveller.

Linnéa Andrée, bibliotekarie på Lidingö stadsbibliotek

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.