Min lokala hjälte

Världen samlad på en adress

Italienskan Anica Stolica, Rima Malmvärn, Lynn Gans och Carole Garceau har alla lämnat sina hemländer flyttat till Drottningsgatan 73. Men att nio av 24 har utländsk bakgrund i huset är en ren slump.
Italienskan Anica Stolica, Rima Malmvärn, Lynn Gans och Carole Garceau har alla lämnat sina hemländer flyttat till Drottningsgatan 73. Men att nio av 24 har utländsk bakgrund i huset är en ren slump.
I ett bostadshus på Norrmalm kommer nästan hälften från ett annat land.

Tre av dem är Rima, Lynn och Carole. De gillar huvudstaden men önskar att svenskarna var mindre blyga och mer hjälpsamma.

På Drottninggatan ligger huset som kan vara ett av Norrmalms mest internationella. Men att nio av 24 boende har utländsk bakgrund i port 73 är en ren slump, enligt amerikanskan Lynn Gans som bott där i drygt 13 år.

– Personligen köpte jag lägenheten för att byggnaden har en själ. Den är byggt 1886. Alltså nästan lika gammalt som USA, säger hon med ett skratt.

Lynn Gans kom till Stockholm i mitten på 1980-talet. Hon tog jobb på ett flygbolag efter att ha hälsat på en familj i Hässelby vars son hade bott hos Lynn när han gjorde ett utbytesår i USA.

– Jag hade alltid varit nyfiken på Europa och andra kulturer, säger Lynn som i dag föreläser på ämnet interkulturell kompetens.

Grannen Rima Malmvärn flyttade från Indien till Upplands Väsby i början av 1990-talet efter att hennes syster träffat en svensk man och bosatt sig här. Och 2011 bosatte sig Carole Garceau, från Montréal, på Norrmalm när hennes man fick jobb vid Ericsson. Och de stortrivs.

– Det är fantastiskt att det går att cykla överallt, att kollektivtrafiken är så utbyggd och att man alltid har nära till naturen, säger Carole Garceau.

Lynn Gans håller med och tillägger:

– Allt är rent och fräscht och till skillnad från i många andra städer kan man dricka vatten från kranen, säger hon.

Men Rima saknar den indiska värmen och storstadspulsen i New Delhi, där hennes mamma bor.

– Att flytta in till stan var givet för mig. Jag älskar Norrmalms gatuliv och närheten till utländska butiker, säger Rima.

De är överens om det finns kulturella skillnader.

– Indier är gladare. Det är lite synd att vissa svenskar inte är mer nyfikna på andras liv, säger Rima.

I Montreal är det naturligt att bjuda in sina grannar på kaffe.

– Men när man väl lär känna en svensk är det lätt att bli vänner, säger Carole.

Lynn anser att även amerikaner är mer sociala.

– I USA är det naturligt att prata med en främling utan att för den skull bli vänner. Å andra sidan borde amerikanerna bli bättre på att känna av när det är läge att vara tyst, säger hon.

De har också stött på ohjälpsamhet.

– Jag glömmer aldrig när ingen erbjöd sin plats på bussen för min lille son som var trött och storgrät. Det skulle nog inte hänt i Delhi, berättar Rima.

För Carole är det märkligt att få ber om ursäkt om man går in i någon i stadsträngseln. Och Lynn har märkt att stockholmare spontant inte hjälper turister, vilket är vanligt i många andra storstäder.

Men fördelarna överväger nackdelarna och alla tre uppskattar den svenska modellen.

– Det är bra att utbildningen är kostnadsfri och att tandvården är gratis till och med det året man fyller 19, säger Carole.

När man väl lärt känna en svensk är det lätt att bli vänner.Rima Malmvärn

Fakta

Smultronställen på Norrmalm

Rima gillar: Dalarö bageri på Drottninggatan och Vasaparken samt Lao Wai på Luntmakargatan. ”Jag är vegetarian och det är en fantastisk vegrestaurang.”

Lynn gillar: Kajsa Varg på S:t Eriksplan, Grill på Drottninggatan och Observatorielunden dit hon går vid tolvslaget varje nyårsafton.

Carole gillar: Hötorget och puben Queenshead på Drottninggatan.