På en hylla står figuriner av Lisa Larson och koppar från Gustavsbergs porslinsfabrik. Ett marmorerat klappbord flappar när det bärs in i visningshallen och gör sällskap med en gunghäst som har gjort halt tillsammans med fåtöljer från Carl Malmsten och Otto Schulz. Lappar visar vad alla föremål har värderats till.
Auktionshuset kan tänka sig att sälja det mesta. Med vissa undantag.
– Vi säljer inte elfenben och inga saker som vi värderar till lägre än 1 000 kronor, säger Hanna Hellberg, platschef för Stockholms auktionsverk Sickla.
Allt värderas, fotograferas och katalogiseras. De flesta sakerna säljs online. De dyrbaraste på slagauktioner på Stockholms auktionsverk på Nybrogatan.
Stockholms Auktionsverk Sickla har tagit plats i Expohallen vid Marcusplatsen där Atlas Copco tidigare har visat borrmaskiner.
Pekka Pääkkö
Atlas Copcos gamla bio
Stockholms auktionsverk kommer från ett rivningskontrakt i Slakthushusområdet vid Globen och smygöppnade online i fredags och slog upp portarna på Järnvägsgatan vid Marcusplatsen i Sickla i måndags. Svenssons i Lammhult har tidigare sålt nya möbler i lokalerna och Atlas Copco tryckluftsborrmaskiner.
Lokalerna består av Tekniska kontoret från AB Diesels motorer med anor från 1913. Företaget utvecklades så småningom till Atlas Copco och 1967 bygges Expohallen. Här fanns demonstrationshall, verkstäder och en biograf på övervåningen. I den gamla bion ska Auktionsverket förvara tavlor och speglar.
– Här kunde kunder se filmer på borrmaskiner och sedan ta hissen ner till gruvan och 30 meter ner under jorden, säger Hanna Hellberg.
Nu är bioduken dold bakom en vägg.
– Jag är glad att den är bevarad och att det går att återställa biografen om man skulle vilja. Ingen kan komma upp från gruvan till lokalen längre. Det tycker jag är skönt.
Stockholms auktionsverk har tre bankvalv i lokalen i Sickla. ”Ett av valven kommer vi att använda till smycken”, säger platschefen Hanna Hellberg.
Pekka Pääkkö
Fler vill sälja
Knapra tider har fått fler än någonsin att sälja möbler, konst, smycken och annat på auktion.
– Nu när det ekonomiska läget har varit speciellt har fler fått upp ögonen för att sälja det på auktion.
Trenden började 2022.
– Ofta börjar det med att någon har dåligt samvete över något som står på vinden. ”Jag vill bli av med dem men det känns helt fel att slänga.” Vi har fått in flera bättre saker som vi har kunnat sälja på slagauktion, säger Hanna Hellgren.
En gunghäst från 1900-talets senare del i engelsk mahogny med sadel i läder och äkta tagel i svans och man har värderats till 8 000 kronor.
Pekka Pääkkö
Signatur stegrade värdet
Hon sneglar på målningarna på väggen i visningshallen. Där hänger elva verk av Ernst Söderberg (1889-1967) och ytterligare två som väntar på att hängas upp. Den tidigaste gjord 1911 den sista 1961.
– Han är inte jättekänd men väldigt spännande. Det har inte sålts så många verk av honom tidigare, vi hoppas att köparna gillar honom.
En figurin från Lisa Larson har värderats till 2 000 kronor.
Pekka Pääkkö
Hon tipsar om att låta en konservator rengöra gamla målningar. Målningen kan få en helt annan lyster och i vissa fall kan en signatur uppenbara sig och skicka priset i höjden.
– Vi har en barockmålning som vi värderade till några tusenlappar. Efter att den blev rengjord hittades signaturen och nu är den värderad till 250 000 kronor.