”Jag hade världens bästa sommarjobb”

Budapeststubbe.
Budapeststubbe.
Under skoltiden var jag en tönt. Det är svårt att få så höga coolhetspoäng om man är en sån som ständigt sitter med handen beskäftigt uppräckt under lektionerna, är boksynt och spelar musik fem dagar i veckan.

Särskilt som det var altblockflöjt och tvärflöjt jag höll på med. Dessutom var jag rultig, hade finnar i pannan och tandställning. Högstadiet var för mig, som för de flesta andra, en plåga.

Men nu hade jag äntligen sluppit ut från den fula skolbyggnaden i Täby och det var sommarlov.

Jag var 16 år, till hösten skulle jag börja Norra real och jag hade fått mitt första sommarjobb.

Och vilket sommarjobb sen. Fyra veckor på NK:s takterrass innan jag skulle gå språkkurs i Menton. Fyra veckor med hänförande utsikt över stan, nya kompisar och mina första inblickar i Det stora varuhusets inre delar.

Jag minns stammiskunder som berättade att de kommit dit varje sommar i decennier. Oftast var de stiliga äldre damer som jag anade tagit Lidingö- , Roslags- eller Saltsjöbanan in till stan för att bjuda något av barnbarnen på budapeststubbe, NK:s filbunke eller en glassdrink. Utbudet av bakverk var ganska väsensskilt mot dagens. Muffins eller kladdkakor förekom inte i sortimentet.

Till stammisarna hörde också varuhusets kontorsanställda som förstås gärna tillbringade sina fikaraster på takterrassen. För takserveringar fanns det, vad jag minns, inga andra i stan 1979.

Ett antal år senare slog den igen. Varuhuset sålde själva fastigheten och de översta våningarna blev kontor. Nu finns planer på att öppna takterrassen igen. Hoppas att det inte blir några muffins då heller.