Min lokala hjälte

Världens längsta konstutställning

Du befinner dig sannolikt i världens längsta galleri oftare än du tror – näm­ligen i tunnelbanan.

De kommande veckorna kan du åka på konstresor i tunnelbanan i söderort med Farstabon Tiiu Valmet som guide.

1996 hörde Farstabon Tiiu Valmet av sig till SL och föreslog att deras personal skulle få ”konståkningar” i sin arbetsmiljö.

De slutade i stället med att även andra kunde åka en guidad konsttur i tunnelbanan – om de köpte en färdbiljett.

16 år senare håller Tiiu Valmet fortfarande guidade konståkningar i tunnelbanan för allmänheten.

– Det är en glädje att få ge någon en aha-upplevelse. De kan ha gått förbi konsten hundra tusen gånger utan att se den, i regel har folk annat att tänka på. Men från och med nu så finns den för dem, säger hon.

I Stockholms 110 kilometer långa tunnelbana är 92 av 100 stationer utsmyckade med konst. Det gör tunnelbanan till världens längsta konstutställning.

– Numera finns det konst i flera tunnelbanor i världen. Men det som fortfarande är unikt med konsten i Stockholms tunnelbana är att den är så integrerad i arkitekturen, säger Tiiu Valmet.

Under april och maj kommer hon och hennes kollega Marie Andersson att arrangera fyra konståkningar i söderort.

– Vi startar vid en punkt och sedan hoppar vi av vid fyra till fem stationer för en konstguidning där. Men vi berättar inte i förväg vid vilka stationer vi ska stanna.

– Det är allt möjligt folk som åker med på de här konståkningarna, gamla, unga och barnfamiljer.

Tiiu Valmets personliga favoritstation i söderort är Högdalen och dess två och en halv meter höga tulpan­skulpturer gjorda av Birgitta Muhr.

Lokaltidningen Mitt i möter Tiiu Valmet på Mariatorgets tunnelbanestation. Hon kan tveklöst konsten att berätta om konsten i tunnelbanan – och mycket mer därtill.

– När den röda linjen invigdes 1964 gick den till Fruängen och Norsborg. Någon räknade då ut att invånarna i snitt kunde sova elva minuter längre, det var så mycket fortare t-banan gick än bussen.

Intill oss står Asmund Arles skulptur ”Människa och pelare” och har så gjort sedan 1964, undan- taget de nio gånger den blivit stulen.

– Den är en fantastiskt fin skulptur. Ni ser dess ojämna yta, va? Det lämnar mycket åt fantasin.

Tiiu Valmet har guidat resenärer i tunnelbanans konstvärld i 16 år.