Världens läskigaste häxa kommer till Rudan

Pojken (Palle Petersson), häxan (Jack Dahlby) och dockan (Jenny Suomela).
Pojken (Palle Petersson), häxan (Jack Dahlby) och dockan (Jenny Suomela).
Barnteatern ”Den fasansfulla Baba Jaga” blir en av höjdpunkterna under höstlovet när Ormteatern tolkar berättelsen om häxan som kallas världens läskigaste.

Den gamla slaviska folksagan om häxan Baba Jaga från avgrunden, som flyger omkring med sin talande padda för att leta efter barn att mumsa på, blir Ormteaterns sista uppsättning i år.

En pojke blir tvingad av sina elaka systrar att ge sig ut för att ta paddans väst, prydd med ädelstenar. Äventyret bland kusliga skogar känns övermäktigt först – men pojken får mod från sin docka och klarar mer än vad han trodde.

Det var premiär i Teaterladan i Rudans friluftsområde i söndags och föreställningen fortsätter under nästa veckas höstlov, den 29 och 31 oktober, och en sista föreställning ges den 16 november.

Den vänder sig främst till barn mellan fem och åtta år och det är ingen slump att den spelas nu.

– Det övernaturliga kittlar alltid och speciellt vid Halloween och Allhelgonatider. ”Baba Jaga” är en rätt hemsk historia men det blir gulligt på samma gång, berättar regissören Josef Szabó som skrivit ny musik till föreställningen.

Jack Dahlby, som spelar häxan, har också skrivit helt nytt manus.

Efter föreställningen talar skådespelarna med barnen om pjäsen.

Fakta

En vecka full av teater och skräck

Teaterworkshop, Kulturhuset, 29 och 30 oktober, kl. 13.00-14.00, ålder 9-12 år.

En tvådagars-workshop där skådespelaren Tobias Andersson ger teaterövningar, spontanteater och andra utmaningar.

Du vågar!, Röda rummet, biblioteket i Handen, 30 oktober, kl. 15.00-17.00, ålder 8-12 år. Rysligheter och roligheter för dig som gillar att bli rädd. Spännande böcker, spökpyssel och garanterat skrämmande.

Vågar du?, Kulturhuset, 31 oktober, kl. 19.00-22.00, ålder 13-16 år.

Haninge kulturhus förvandlas till ett spökhus. Läskiga böcker, pinstillverkning, tävlingar och fika – för dig med nerver av stål.

Källa: Haninge kultur