Björn ska leda världens smartaste människor

Björn Liljeqvist, Mensa International, Solna, Mensa
Björn Liljeqvist jobba som föreläsare i studieteknik och han har precis släppt en bok.
På måndag tar Björn Liljeqvist över som ordförande för Mensa international.
Det var en lärare på Bergtorpsskolan i Täby, som fick honom intresserad av den kända IQ-föreningen, där det är högt tempo för tanken.

Vad gör man när man är med i Mensa?

– Det är mycket spontana och sociala aktiviter. En del startar företag ihop eller gifter sig, som i mitt fall. Men vår grundprincip är att identifiera och utveckla intelligens. I Sverige har vi till exempel programmet Gifted children, där representanter åker till skolor för att berätta om särbegåvade barn.

Hur känns det att bli ordförande i Mensa?

– Jättekul! Det är en ära men också en hel del jobb som hamnar på mina axlar. En bekant frågade hur jag ska toppa att bli ordförande, med det är inte svårt. För sex veckor sen blev jag pappa och det finns ingen titel i världen som är finare än det.

Hur kom du på att du ville vara med i Mensa?

– När jag var femton och gick på Bergtorpsskolan i Täby hade vi en lärarvikarie som gillade att uppmuntra elever med talang. En dag efter skolan fastnade vi i ett samtal om precis allt möjligt. Jag kände wow, det går inte segt. Jag berättade mina konstiga tankar om allt möjligt och han förstod vad jag pratade om. Sen ville jag träffa fler liknande människor.

Björn tycker om att promenera hemma i Solna med familjen. Foto: Privat

Björn tycker om att promenera hemma i Solna med hustrun Camilla och dottern Hildegard. Foto: Privat

Vad gör ordföranden?

– Vill vill sprida oss globalt, målet är en föreningen i varje land. Idag har vi 140 000 medlemmar men vi borde vara en miljon tycker jag. Ordföranden hjälper till att bygga upp organisationen och ser till att det fungerar på samma sätt i alla länder. Det är styrelsemöten och besök i olika länder.

Vad tror du att du kan bidra med som ordförande?

– Sverige är landet med mest Mensamedlemmar i hela världen och jag tror att det delvis beror på att vi är ett föreningsfolk och kan det här med administration och föreningsdemokrati. Det tar jag med mig internationellt.

Vad är tycker du är det bästa med Mensa?

– Jag borde säga att det är där jag träffade min fru… När medlemmar träffas uppstår en intellektuell resonans. Man får svar och blir bemött i ett tempo som passar sin egen tankeverksamhet. Det är ingen som säger ”vad sa du nu” och när man drar en vits så faller den inte platt. Det bästa är att folk fattar ens skämt.

När du nu tar upp skämt, har du något svårt skämt?

– Vad är det för fel på kleptomaner? Jo, de tar allting, bokstavligt.

Vad har du i IQ?

– När jag gjorde testet mätte det inte högre än till den översta procenten av befolkning, alltså högre än 135 och jag fick det. Det kan innebära 140 eller 150 men frågan är om det ens spelar roll. När man väl är med pratar man inte så mycket om intelligens.

 

Fakta

Mensa

Mensa är en ideell förening som har som syfte att identifiera intelligenta människor och föra dem samman.

För att bli medlem i Mensa krävs ett värde på IQ-test på minst 131, vilket motsvarar de högsta två procenten av befolkningen.

Mensa har 7000 medlemmar i Sverige och 134 000 internationellt, spridda i drygt 100 länder.

I Sverige är den yngsta medlemmen 5 år och den äldsta 83 år.

Källa: Mensa Sverige