Världens största kvarter i trä byggs i Ör

Ör centrum Folkhem Örban
Kristina Peters på Arkitema Architects, Arne Olsson Vd på Folkhem, och kommunpolitikerna.
Världens förmodligen största kvarter helt i trä byggs i Ör centrum. Förhoppningen är att kvarteret kan skaka liv i det i dag något bortglömda centrumet och blåsa mer liv i hela Ör.

I mitten på september blev det klart att Folkhem vunnit tävlingen om att få bygga om Ör centrum – något de ska göra helt i trä.

Under torsdagen var representanter från kommunen, Folkhem, Arkitema Architects, Veidekke och Rikshem på plats i Ör centrum för att visa upp planerna på kvarteret med det fyndiga namnet Örban.

Enligt Folkhem kommer detta bli världens största centrumkvarter byggt helt i trä.

– Trä är det enda förnyelsebara byggmaterialet vi har, och vi måste tänka hållbart om vi ska ta hand om planeten, säger Arne Olsson Vd Folkhem.

Bygget kommer också endast att kräva hälften så många transporter i och med att träkonstruktionerna kan förproduceras till stor del. Dessutom låter det mycket mindre när man bygger enligt Arne Olsson.

I botten på husen ska lokaler finnas där man skulle kunna ha en matbutik, ett café och olika verkstäder eller andra verksamheter. Illustration: Arkitema Architects

210 nya bostäder

De sex huskropparna kommer bland annat att innehålla 130 nya bostäder, både hyresrätter och bostadsrätter och ett nytt seniorboende med cirka 50 platser och ett mellanboende – totalt 210 nya bostäder.

Kristina Peters partner på Arkitema Architects som ritat kvarteret har även planerat in lokaler i botten på husen där man skulle kunna ha en matbutik, ett café och olika verkstäder eller andra verksamheter. På innergården föreslås ett kvartershus som ska vara öppet för alla Örbor.

Det här har varit ett drömprojekt för en arkitekt.

De boende kommer även ha takterasser där man ska kunna odla.

– Det här har varit ett drömprojekt för en arkitekt. Förhoppningen är att det ger liv till hela området, säger hon.

Äldre kan bo kvar i Ör

Johan Storåkers (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, menar att Ör centrum delvis varit bortglömt och att de boende runt om kring önskar sig bättre samhällsservice, vilket man kan få in i det nya kvarteret.

– Jag hoppas att man kan få ett mer helt Sundbyberg nu från att delvis ha varit segregerat, säger han.

Maria Bohman Kreij (KD), ordförande i äldrenämnden är också mycket nöjd med att de äldre i Ör nu ska kunna flytta men ändå bo kvar i sin stadsdel när de behöver mer hjälp.

– Då lämnar de även sin gamla lägenhet och fler bostäder frigörs, säger hon.

Förhoppningen är att kunna börja bygga kvarteret om två år, för att flytta in de första nya Örborna om fyra år.

I och med bygget så rivs centrumhuset och där oroas Gulam Robbani påÖr Livs, över framtiden för hans butik:

Centrumhuset rivs – ger plats åt nya bostäder