Det går att "fylla moppe" och det går att "fylla gubbe". Det går också att fylla 30 år som världsarv vilket Skogskyrkogården nu gör.

Att vara världsarv är bara förunnat 15 platser i Sverige. I Stockholmsområdet är Birka/Hovgården och Drottningholms slottsområde de andra två som finns. Jubileet ska nu firas.

Skogskyrkogården på 1930-talet. Den började byggas för drygt 100 år sedan men även under 1930-talet tillkom byggnader.

Skogskyrkogården på 1930-talet. Den började byggas för drygt 100 år sedan men även under 1930-talet tillkom byggnader.

Okänd

För den som vill bli guidad i Skogkrematoriet och de andra arkitektoniskt högt ansedda kapellen gäller det att passa på. Byggnaderna ska renoveras och stänger efter årsskiftet. Renoveringen kommer att pågå cirka två år.

– Kom till Skogskyrkogårdens dag den 7 september och se Skogskrematoriet innan det stängs. Vi kommer visa både kapellen och utrymmen bakom, säger Svante Borg som är förvaltningschef och site manager för världsarvet, i ett pressmeddelande.

Extra visningar

Men det är inte det enda som händer med anledning av firandet. Under hela september kommer det att vara extra visningar av Skogskyrkogården både tisdagar och söndagar. Och fram till den 8 september är det fotoutställning i Kungsträdgården. På den visas kyrkogården under olika årstider och tider på dygnet med bilder av fotografen Alexander Assal.

Svante Borg.

Svante Borg.

Johan Olsson

Skogskyrkogården är bland de mest fotograferade platserna i Stockholm och på utställningen visas också bilder tagna av besökare.

Men kyrkogårdsförvaltningen tycker också man ska se platsen med egna ögon.

– Det är också en populär plats att besöka och det är Sveriges största begravningsplats. Här har en halv miljon personer sin sista vila, säger Svante Borg.

Skogskyrkogården.

Skogskyrkogården.

Mostphotos