Olle kan bli världsbäst på att lacka bilar

Översikt över Abu Dhabi.
Översikt över Abu Dhabi.
I fjol vann Olle Karlsson yrkes-SM i billackering. Nu åker han till Abu Dhabi för att representera Sverige på yrkes-VM och siktar på att bli världsmästare.
– Jag hoppas att det kommer går bra och det hade varit riktigt roligt att vinna VM, jag siktar på det, säger han.

Olle Karlsson som till vardags jobbar på Werksta i Danderyd åker till yrkes-VM för att tävla i grenen fordonslackering. Förra året vann han yrkes-SM och blev därmed kvalificerad för VM-tävlingen som går av stapeln mellan den 14 och 19 oktober i Adu Dhabi.

Mitt i ringde upp Sveriges bästa billackerare och frågade om hur VM-förberedelserna går.

– Det går bra, jag och min tränare Frida tränar hela tiden. Jag stannar även kvar på jobbet efter arbetstid och tränar på de svårare momenten, säger Olle Karlsson.

Olle Karlsson i arbete med att lackera bilar i Danderyd. Foto: Privat

Komplicerade moment

Ett av de momenten som Olle beskriver som svårt är att göra en bättring med färger som torkar snabbt.

– Vissa färger är väldigt svåra att lägga och man ska hinna med så mycket på kort tid. Under tävlingarna mäts till exempel skikttjocklekarna så det gäller att vara mycket noggrann.

Tävlingarna har en maxålder på 21 år och innefattar sex olika tävlingsmoment där varje del bedöms och läggs ihop till en slutpoäng. Under tävlingarna måste allt stämma för Olle då konkurrensen är hård.

– Jag har ju vunnit SM men nu ska jag tävla mot de bästa i Världen. Jag hoppas att det kommer går bra och det hade varit riktigt roligt att vinna VM, jag siktar på det, säger han.

Ogillar misstag

Det värsta han vet i sin yrkesroll är när misstag upptäcks efter att en kund redan har hämtat bilen.

– De värsta jag kan tänka mig är att göra ett misstag med en kundbil som jag inte märker det förrän de är försent och att kunden kommer tillbaka. Det är inte kul och väldigt pinsamt men som tur är händer det inte ofta.

”Många möjligheter och ger chans att kunna utvecklas”

Olle flyttade från Mora till Stockholm och är väldigt nöjd med att ha fått ett jobb direkt efter gymnasiet.

– Det är spännande att jobba på verkstad, motorbranschen erbjuder många möjligheter och ger chans att kunna utvecklas. Den nya tekniken ställer krav på att hålla sig uppdaterad och det är riktigt kul med allt det nya.

Mitt i önskar Olle Karlsson lycka till på VM för visst vore det kul att ha Världens bästa billackerare i kommunen?

Fakta

Olle Karlsson

Ålder:  Fyller 21 år i november.
Bor: Kallhäll
Familj: Flickvän
Yrke: Billackerare sedan 2,5 år tillbaka.

Fakta

Fakta om yrkes-VM

Yrkestävlingarnas syfte är att höja kvaliteten på yrkesutbildningarna och att väcka intresse till att välja gymnasieskolans yrkesutbildningar. Yrkestävlingarna har under de senaste åren etablerat sig allt starkare. Yrkes-VM som äger rum vartannat år och som har funnits sedan 1950-talet samlar numera över 1300 ungdomar från över 60 länder/regioner för att tävla i mer än 50 yrken. Besökarantalet brukar ligga på hundratusen till tvåhundratusen personer.

Källa: Bilproffs.se