Max blev världskändis i sina svar till Trump

Max Karlsson från Vårberg mötte Trumps attacker med hård fakta och humor.
Max Karlsson från Vårberg mötte Trumps attacker med hård fakta och humor.
När Max Karlsson från Vårberg nominerades till att sköta Svenska Institutets twitterkonto ville han lyfta Stockholms historia. Men när USA:s president Donald Trump började rikta felaktiga anklagelser mot Sverige var han tvungen att tänka om. Då började en underlig vecka med intervjuer i världens största medier och samtal med Trumpväljare.

När 22-årige Max Karlsson från Vårberg blev nominerad att skriva för twitterkontot @sweden hade han ingen aning om att han skulle bli tvungen att slå hål på anklagelser om Sverige från USA:s president Donald Trump.

– Det har varit en rejäl utmaning. Jag är bara en helt vanlig kille från Stockholm, säger han.

Attacker från Trump

Det var i förra veckan som världens uppmärksamhet riktades mot Sverige i samband med att Donald Trump påstått att det råder stora problem i Sverige till följd av en kraftig invandring. Många reagerade, däribland Carl Bildt som frågade sig i ett twitterinlägg: ”Vad har han rökt?” och även Svenska utrikesdepartementet avkrävde svar från presidenten. Donald Trump svarade med fler attacker på Twitter.I allt detta befann sig Max Karlsson som först nominerades och sedan lottades till att under en vecka vara ansvarig för Svenska Institutets twitterkonto @sweden.

– Jag hade tänkt att prata om andra saker som Stockholms historia men där blev jag tvungen att tänka om rätt fort. Min företrädare som ansvarade för kontot veckan innan hade redan under helgen blivit intervjuad av BBC och det var bara för mig att fortsätta, säger Max Karlsson.

Och fortsatte gjorde det, i rasande fart. Han fick göra allt från intervjuer i kinesisk dagspress till live-radio i Australien och han medverkade i amerikanska medier som Boston Herald och CNN.

”De allra flesta var öppna och ville ställa frågor om hur det egentligen såg ut i Sverige” – Max Karlsson om responsen från Trumpväljare.

Han fick till och med skriva sex hundra ord i anrika Washington Post om hur han såg på sin roll som ansvarig för twitterkontot och vilket bemötande han fått från Trumpväljare och omvärlden.

– De allra flesta var öppna, trevliga och ville ställa frågor om hur det egentligen såg ut i Sverige. De ville också berätta om varför de röstade Trump, det kändes öppet och jag upplevde inte dem som polariserande. Många var också upprörda över att hela världen skulle uppfatta dem som rasister.

Fakta blandat med humor

Max Karlsson skrev bland annat att han var uppväxt och bor i vad som felaktigt kommit att kallas ”no-go”-zoner och bemötte människors påståenden med fakta och statistik som han förberett.Och som van twittrare även privat förstod han att torra siffror också behöver blandas med humor.

– Jag använde mig av humor för att visa att jag är en vanlig person och inte någon statsanställd tjänsteman, men framförallt också för att humor kan ena människor.


Ett twitterinlägg av Max Karlsson där han betonar vikten av hård fakta. 

Ett annat där han bemöter ett av alla trollen som attackerade honom under hans vecka. 

Fakta

Max spelar både fotboll och trumpet

Ålder: 22 år

Bor: Vårberg

YrkeFörhandlingshandläggare på Hyresgästföreningen

Familj: Bor tillsammans med sambon Evelina

Hobby: Spela korpenfotboll och trumpet. Är även hobbyfotograf med intresse för Stockholms historia och arkitektur.

Gillar med Vårberg/Skärholmen: Jag gillar att husen ligger nära naturen och jag älskar att gå ner till Sätra naturreservat och Sätra strandbad, det är himla fint.