Världsmästare lärde tjejer att bryta arm

Frida Emanuelsson i hård kamp med Isabella Grunditz. Till höger om Frida kollar Heidi Andersson och Ella Vinell att allt går regelmässigt till.
Frida Emanuelsson i hård kamp med Isabella Grunditz. Till höger om Frida kollar Heidi Andersson och Ella Vinell att allt går regelmässigt till.
Förra veckan fick tjejerna på Tjejverkstan bryta arm med världsmästaren Heidi Andersson.

– För mig är det den ultimata kraftsporten, säger Heidi Andersson, armbryterskan från Ensamheten.

Tjejverkstan i Nacka har fått ett armbrytningsbord. Det var Heidi Andersson som överlämnade det förr måndagsmorgonen.

Armbrytningsbordet, ett världsmästarbord, har sponsrats av en biltillverkare. ”Tjejverkstans träffpunkt för tjejer 12–189 år”, blev nominerad för sin verksamhet till att få bordet. Tanken är att armbrytningsbordey ska väcka intresse för sporten bland unga tjejer.

– Det finns faktiskt klubbar i Sverige som har problem – för att de inte får in några killar som bryter. Det har blivit en tjejsport, säger Heidi Andersson, innan hon börjar instruera tjejerna.

Hon ställer sig bredbent med en fot under bordet, och får Eleni Eriksson att ta plats mitt emot. Heidi Andersson fattar grepp om handen och börjar lugnt instruera i armbrytarteknik.

– Nu drar du mig mot dig, så får vi känn på rörelsen, säger hon till Eleni.

Sedan tar tjejerna plats vid bordet, inledningsvis tillsammans med Heidi och därefter mot varandra. De lär sig också instruera och döma armbrytningsmatcher. Stämningen är först tvekande men snart växer självförtroendena.

Märta Lindmark, verksamhetssamordnare, är glad över besöket och gåvan.

– Jag tror det kommer göra mycket nytta. Ibland kommer tjejer hit med stor frustration, så det här kan bli ett sätt att få utlopp för den. Våra tjejer gör ofta kreativa saker, men de flesta är inte så engagerade i sport.

Hon hoppas att Heidis besök ska inspirera.

– Hon är en person som är en förebild, säger Märta Lindmark.

Maja Müller, 13 år, tycker att armbrytningen var kul.

– Jag har aldrig tänkt på armbrytning som en sport innan. Men det var intressant, säger hon.

Armbrytningen gick okej enligt henne och hon kommer att testa igen.

– Det verkar som det finns mycket att lära sig.