Världsrekord i ukulele på Stadion

Rekordförsöket den 3 september invigs då en person springer in med en brinnande ukulele på Stadion. Sedan hoppas Hjorthagenbon Thomas Allander att 5 000 personer ska sluta upp och spela ukulele.
Rekordförsöket den 3 september invigs då en person springer in med en brinnande ukulele på Stadion. Sedan hoppas Hjorthagenbon Thomas Allander att 5 000 personer ska sluta upp och spela ukulele.
Stadion på Östermalm.
Stadion på Östermalm.
Thomas Allander, eller "Ukulelemannen" som han också kallas, ska försöka slå världsrekord på Stadion.

Han vill få 5 000 personer att spela ukulele tillsammans - och han behöver din hjälp.

Enligt Hjorthagensbon Thomas Allander har han just skrivit kontrakt med staden för att hyra Stockholms Stadion den 3 september – för att försöka slå Guinness världsrekord.

I dag är rekordet från Tahiti där 4 792 personer spelat ukulele tillsammans. Musikern Thomas Allander från Hjorthagen håller i Ukulelespelen i höst då rekordet ska ryka.

– Jag är övertygad att det ligger en massa ukuleler i folks hem, det är bara att damma av dem och komma. Vi ska dra in tusen och åter tusen personer på Stadion.

Redan 2007 var Thomas med och anordnade ett ukulele-rekord på Långholmen, då 400 personer spelade instrumentet tillsammans.

– Vi tyckte det är dags att ta tillbaka det där rekordet, säger han.

Förutom försök att slå ukulelerekord blir det musikfestival med uppträdanden, bland annat av Östen med resten. Det kommer också att hållas en invigningsmarsch då en person kommer att springa in med en brinnande ukulele på Stadion. Anledningen: Festivalen kallas Ukulelespelen och hålls kort efter OS i RIO.

Och enligt Thomas Allander kommer det att vara enkelt att delta.

– Man bara behöver kunna ackorden D, A7 och G. Sen ska vi spela fem minuter av låten ”Det har du gjort för mig”, som jag har skrivit. Det är en enkel sång att spela, säger Thomas som har höga mål med spelen.

– Rolling Stones har publikrekordet på 35 000. Vi hoppas slå det. Siktar man mot stjärnorna, når man i alla fall trädtopparna.

Varför ska man komma till Stadion i höst?

– Man ska komma och uppleva århundradets rekordförsök. Det blir en stor upplevelse att sitta bland tusentals andra som har ukulelen i högsta hugg. Sen är det är roliga artister som spelar. Och man måste inte ha en ukulele med sig, man kommer in ändå, säger Thomas.