ANNONS

Vårljus försvarar husköp från M-politiker

Med närmare 6,3 miljoner av Stockholmarnas skattekronor köpte AB Vårljus, som jobbar med boende för ensamkommande och samägs av kranskommunerna, Haningepolitikern Michael Fridebäcks villa i Vega i januari.

Det är bara den andra fastigheten bolaget köpt på ett år.

Nu medger Vårljus vd Christer Halldelius att han fick tipset om villan av Vårljus styrelseledamot Alexandra Anstrell (M), som sitter i Haninges kommunstyrelse tillsammans med Michael Fridebäck.
ANNONS

HVB-boendet kommer enligt Vårljus att ha runt tio platser för ensamkommande 14–18-åringar, som Haninge kommun behöver placera.

Mitt i Haninge har tidigare skrivit om att Michael Fridebäck varit en av de röster som kraftigast kritiserat de planerade, större HVB-boendena i Haninge, med 30 platser. Detta har han gjort samtidigt som Vårljus visat intresse för hans villa i Vega, som alltså skulle bli ett mindre HVB-boende.

Minskar möjligheten för kommunen att få till större boenden, så ökar behovet av mindre HVB-hem. Och Haninge kommun måste då söka just sådana här platser som nu finns på Vårljus nyinköpta villa.

I dag finns fyra HVB-hem i Haninge som kommunen tar hjälp av.

Men Michael Fridebäck menar att han inte varit jävig.

– Det handlar inte om någon dubbelmoral, eller att jag har gjort något för egen vinnings skull. Jag har sålt till högsta bästa bud på vår fastighet, sa Michael Fridebäck till Mitt i Haninge den 16 februari.

Han menar att han följt sin politiska linje.

– Jag är jättemycket emot institutionsboende och stora paviljonger. Jag tror på familjehem och mindre enheter för bättre integration. Hem med fem-tio platser är precis det jag föreslagit för Petri Salonen (C) i kommunstyrelsen. Jag har verkat för ett mindre flyktingmottagande i Haninge. Vill man nu göra gällande jäv när jag sålt min villa, ja, okej, men jag har inte varit jävig.

Haninge kommun och Huddinge kommun är de två största ägarna i AB Vårljus, med en ägandedel på mellan 10 och 11 procent vardera. Att bolaget köper in fastigheter är ovanligt.

ANNONS

Det senaste året har det bara hänt två gånger. Utöver köpet av Michael Fridebäcks villa i Vega, köpte man den 28 september en fastighet i Vaxholm för närmare åtta miljoner kronor.

När tidningen nu frågar Vårljus om köpet i Vega medger vd:n Christer Halldelius att tipset om villan kom från Alexandra Anstrell (M), lokal partikamrat till Michael Fridebäck i Haninge, och styrelseledamot i Vårljus AB.

Alexandra Anstrell och Michael Fridebäck sitter på två av moderaternas tre platser i Haninges kommunstyrelse.

– Jag fick nog detta tips av Alexandra, likväl som jag får tips från andra i styrelsen på andra lämpliga lokaler. Vi har en blandstyrelse med både politiker och experter. Vi kan dels få tips om fastigheter från våra styrelseledamöter, men också från socialförvaltningarna i de olika kommunerna, säger Christer Halldelius.

Michael Fridebäck har i flera år varit en av landets mest skuldtyngda kommunpolitiker, i dag har han en skuld till kronofogden på 2,5 miljoner, men formellt är det inte från honom Vårljus AB köper villan.

Villan överlät M-politikern helt till sin fru för sex år sedan, enligt det gåvobrev som man då lämnade till tingsrätten. Alltså är det av hans fru Vårljus AB köper.

– Vi tycker att vi har kommit över en fastighet till ett marknadsmässigt pris, som lämpar sig för verksamheten, säger Christer Halldelius.

Ser du några problem med att ni köper fastigheten för nära 6,3 skattekronor, med tanke på vem som bor i huset?

– Jag har väldigt svårt att se problemet med det. Jag ser inga som helst bekymmer eller kopplingar till Michael Fridebäcks eventuella skulder. Det finns inte ens i bakhuvudet, säger Christer Halldelius.

Men för att undvika så kallat delikatessjäv så gick Alexandra Anstrell ut ur sammanträdesrummet när beslutet togs.

Hon säger att det var någon gång i oktober hon tipsade Christer Halldelius om Michael Fridebäcks villa. Villan annonserades aldrig ut på öppna marknaden.

– Det är inget konstigt med att tipsa om villor till försäljning. Vårljus arbetar mycket med att leta boenden för HVB-hem. Men jag har varit tydlig med att jag inte kunnat delta i något beslut i frågan, säger Alexandra Anstrell.

Vårljus styrelseordförande Lars Rådén säger:

– Alexandra Anstrell känner Michael Fridebäck, och jag tycker Alexandra visade gott omdöme när hon lämnade styrelsemötet när beslutet skulle tas.

Han fortsätter:

– Vi konstaterar att priset på huset inte var ett överpris, det var en summa som man kan anta att en sådan här fastighet kostar. Vi letar efter ändamålsenliga HVB-boenden, många aktörer kan inte göra detta på ett bra sätt och detta är en utmaning i sig. I det här fallet handlar det om en väldigt stor villa som vi kan göra om till boende.

Michael Fridebäck har getts möjlighet av Mitt i Haninge att på nytt kommentera försäljningen. I dag tar Haninge kommun hjälp av fyra HVB-boenden inom kommunen. Michael Fridebäcks sålda villa blir det femte.

Läs mer här om protesterna som lamslår flyktingplanen, och Michael Fridebäcks husförsäljning till Vårljus.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.