ANNONS

”Varma Värmdö” vill visa nya vägar

Flera Fecbookgrupper vill samverka för att Värmdöbor och nyanlända ska kunna mötas och hjälpa varandra.
Flera Fecbookgrupper vill samverka för att Värmdöbor och nyanlända ska kunna mötas och hjälpa varandra.
Inlöparna Värmdös logga på Facebook.
Inlöparna Värmdös logga på Facebook.
Samtidigt som debatten om flyktingpolitik blivit allt hårdare i Värmdö finns starka motkrafter. Facebookgruppen Varma Värmdö är en av dem.

– Där pratar vi om flyktingar och tiggare på ett positivt sätt och hjälper varandra, säger grundaren Andreas.
ANNONS

Vinterns evakueringsboende för flyktingar i Värmdö och ett ökat antal ensamkommande flyktingbarn har rört upp känslor och debatten har stundtals varit hätsk.

De senaste dagarna har dessutom en nationalsocialistisk rörelse spridit sitt budskap i kommunen och klotter har dykt upp både i Gustavsberg, Hemmesta och Stavsnäs. Lokaltidningen Mitt i har tidigare även skrivit om boende som fått lappar av rörelsen i brevlådan som de uppfattat som obehagliga.

Men samtidigt som främlingsfientliga röster hörs i kommunen finns flera initiativ som vill främja integration av nyanlända och minska främlingsfientlighet. I slutet av april startades gruppen Varma Värmdö som vill verka för förståelse och öppenhet och mot rasism.

– Varma Värmdö startade jag av frustration över att det var svårt för antirasistiska och flyktingpositiva röster att få höras på andra värmdöforum. Jag ville skapa en plats där det positiva och fina som händer på Värmdö får utrymme och för att vi ska kunna prata om flyktingar och tiggare på ett positivt sätt och stötta och hjälpa varandra att hjälpa andra, säger grundaren Andreas.

De drygt 400 medlemmarna i gruppen har flera gånger organiserat sig i olika aktiviteter och skänkt bland annat kläder men också cyklar till nyanlända.

En kille hade som förslag att samla ihop gamla cyklar till ensamkommande flyktingbarn och fick snabbt resultat. Det är väldigt kul att se, säger Andreas.

För någon vecka sedan startade ytterligare en Facebookgrupp vid namn Inlöparna Värmdö. Där organiseras inlämning av träningskläder och skor i både dam- och herrstorleker. Syftet är att nyanlända män och kvinnor och redan befintliga Värmdöbor ska kunna träna tillsammans.

– Vi har fått fantastisk respons för projektet. Väldigt många har erbjudit sig att skänka kläder och skor och många vill vara med och hjälpa till. Det är precis det som Inlöparna handlar om. Det är även ett ypperligt tillfälle för nyanlända att nätverka och skaffa kontakter och referenser för jobbansökningar eller liknande, säger Erik Liffner, som startat upp gruppen.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.