Min lokala hjälte

Värmdö får bakläxa om Skälsmaramasten

Mobilmast. Arkivbild från Gustavsberg.
Mobilmast. Arkivbild från Gustavsberg.
Värmdö kommun beviljade bygglov för en 60 meter hög mobilmast på Ingarö, men grannarna protesterade. Nu får de rätt av Mark- och miljödomstolen som ger kommunen bakläxa.
– Det känns skönt, säger en av de boende.

I oktober 2015 beviljade bygg, miljö- och hälsoskyddsnämnden i Värmdö kommun bygglov för mobilmasten i Skälsmara på Ingarö. Inte långt därifrån, på Telegrafberget, står redan en mast sedan cirka 20 år, något som gjorde familjer i området oroliga.
– Jag och mina barn kommer att bo mitt mellan två mobilmaster. Jag tycker inte att det känns bra, sa en av de boende till Mitt i då. 

LÄS MER: Mobilmast på Ingarö väcker vrede

Grannar protesterade

Flera grannar gick ihop för att överklaga beslutet hos Länsstyrelsen, som avslog överklagandet i mars förra året. Grannarna gav sig dock inte utan överklagade saken till Mark- och miljödomstolen. De tycker inte att Värmdö kommun har gett tillräcklig information till alla berörda och att de inte har getts tillfälle att yttra sig.

”Det känns bra att även en kommun kan få bakläxa om de gör fel”

Kommunen måste göra om

Nu har domen kommit, som ger de 20-talet grannarna rätt. Mark- och miljödomstolen anser inte att nämnden har kommunicerat ansökan om bygglov på rätt sätt. Därför ska nämndens beslut upphävas och målet ska tillbaka för fortsatt handläggning.
– Nu får kommunen bassning och det känns bra att även en kommun kan få bakläxa om de gör fel, för de gör inte alltid rätt och i det här fallet så berättade de inte för alla grannar om masten, säger en av de boende som kämpat mot Skälsmaramasten.

LÄS MER: