Värmdö blir med bokpodd

– Här kan vi väl ta bilden, deckarhyllan blir en snygg bakgrund, säger Karin Cellton.
– Här kan vi väl ta bilden, deckarhyllan blir en snygg bakgrund, säger Karin Cellton.
På biblioteket i Runda huset spelar Karin Cellton in en ny litteraturpodcast.
Hon lovar att det blir samtal om både smäktande kärlek och finsk skräck.
- Målet är att folk ska lyssna och sen låna de böcker vi pratar om, säger hon.

Hittills planeras fem avsnitt för det nya projektet Värmdöbibblopodden. Initiativet kommer från Värmdö bibliotek och planen är att podcasten, eller podden ska locka fler läsare och erbjuda en ny sorts arena för litteraturen. Karin Cellton, som jobbar på biblioteket och från början är barnbibliotekarie, kommer vara en sorts programledare för podden och reda ut diverse frågetecken som lyssnarna kan tänkas ha.

– Första avsnittet är en sorts ”allt-man-behöver-veta” om romance, som är en ganska bespottad genre i litteraturen. Jag får ett par fördomar motbevisade och vi diskuterar till exempel om drömprinsen måste vara muskulös och välhängd eller om han kan vara en vanlig man med kulmage, säger Karin Cellton.

”Cellton med gäster”

Bibliotekets utvecklingssamordnare Karin Fernström är en av projektets initiativtagare.
– Framförallt ville vi ju utnyttja att vi har en sån ”performance-bibliotekarie” i huset, säger Karin Fernström och nickar mot Karin Cellton.

Själv är hon mindre bekväm med stjärnstatusen.
– Det där, ja… [Karin] Fernström och de andra i huset har ju skojat och kallat det här för ”Cellton med gäster”, sånt ger en ju absolut ingen prestationsångest alls, säger Karin Cellton ironiskt.

Lyssna i sidenunderkläder

Poddens första avsnitt släpps på Alla hjärtans dag, och Karin Cellton vet precis hur folk bör fira.
– Jag tycker att man ska dricka bubbel och äta chokladpraliner, krypa ned i en soffa eller allra helst i en sån gammaldags divan, gärna iklädd sidenunderkläder, och lyssna på vår podd!

Fakta

Mer om podcasten

På Värmdö biblioteks Facebooksida, och under hashtaggen #värmdöbibblopodden kommer det gå att hitta mer information om podcasten.

De första fem avsnitten tar upp:

  • Romance
  • Nya unga röster i Värmdö
  • HBTQ
  • Psykisk ohälsa
  • Finsk skräck och fantastik