Värmdö brukshundsklubb firar 100-årsjubileum

Agility.
Agility, en av alla aktiviteter när Värmdö brukshundsklubb firar.
Rallylydnad, nose work med kartongsök och agility. När svenska brukshundsklubben fyller 100 år ordnas kalas för de fyrbenta i Värmdö.

Den 8 september bjuder Värmdö brukshundsklubb i Mölnvik in alla hundintresserade med anledning av att Svenska brukshundklubben firar 100 år.

Intresset för att träna med sin hund och umgås med andra hundintresserade är stort. I Värmdö är runt 400 medlemmar aktiva i brukshundsklubben.

– Fler och fler köper hund. Och då gäller det ju att du lär upp den så att den kan sköta sig i samhället. Och när man väl har börjat så är det vanligt att man vill vidareutveckla sig, säger Irma Larsson Purins, som är med och arrangerar dagen. 

Kartongsök med eucalyptus

En av aktiviteterna under dagen är kartongsök.

– Det kallas nose work och påminner lite om narkotikahundarnas arbete. Fast här får hundarna eucalyptusdoft som de ska leta reda på. Hundarna får ett antal kartonger och så ska de lokalisera var den här doften ligger, säger Irma Larsson Purins.

Peggy Lundström med hunden Russin.

Den som vill ge sina pälsklingar något extra kan under dagen låta dem sniffa upp en leksak eller en godbit från fiskdammen. Ingen föranmälan krävs under jubileet, som arrangeras klockan 13.30-15.30.