Värmdö gör plats för 50 flyktingar

Gunvor Dalerud.
Gunvor Dalerud.
Emma Norling, diakon och Anethe Carlsson, pastor.
Emma Norling, diakon och Anethe Carlsson, pastor.
På bara en vecka anmälde 150 personer sitt intresse att bli volontärer och bistå flyktingarna som kommer till Värmdö.

Gunvor Dalered hjälper dem att hålla sig varma.

– Tänk att komma hit nu när det är så kallt. De behöver vinterkläder och jag har så mycket kläder som jag inte använder, säger hon.

Utanför Skärgårdskyrkan i Hemmesta står två stora blåa containrar till bredden fyllda med kläder och skor.

Den 6 november skrev diakonen Emma Norling några rader i Facebookgruppen Flyktingsamverkan Värmdö om att det behövdes både kläder och volontärer som kunde hjälpa till inför Värmdös första asylsökande flyktingar som flyttade in på ett tillfälligt evakueringsboende i fredags.

Kommunen ville i förra veckan inte gå ut med var boendet ligger.

60 personer har nu gått volontärutbildning och ska hjälpa till vid matutdelning, köksarbeten, servicearbeten, sitta i receptionen och ta hand om säkerheten på boendet.

– Många känner att de äntligen kan göra något och få ge av sin tid, säger Emma Norling, vid Gustavsberg-Ingarö församling.

Gunvor Dalered har tagit bilen från Strömma till kyrkan för att lämna av kassar med kläder, främst vinterjackor.

– Tänk att komma hit nu när det är så kallt. Flyktingarna behöver vinterkläder och jag har mycket kläder som inte används. Jag hjälper gärna med det lilla jag kan, säger hon.

Värmdö kommun, Svenska kyrkan och Skärgårdskyrkan har gått ihop för att hjälpa de 50 flyktingar som Migrationsverket har gett kommunen i uppdrag att ordna evakueringsmottagningar till.

Med sina 40 000 invånare och 0,9 flyktingar per tusen invånare har Värmdö legat i botten bland Stockholms läns kommuner när det gäller antal flyktingar som tagits emot.

I början av november uttalade sig migrationsminister Morgan Johansson (S) och sa att gränsen var nådd för hur många flyktingar Sverige kan ta emot. Men än finns plats i Värmdö, menar Annika Andersson Ribbing (S), oppositionsråd i kommunen.

– Vi har absolut förutsättningar för att kunna göra mer i Värmdö, det råder det ingen tvekan om. Att vi tar emot fler asylsökande är inget som kommer att få våra system att överbelastas.

De 50 asylsökande stannar enligt uppgifter till Lokaltidningen Mitt i, i 3-5 dagar innan de får mer permanenta boendelösningar. Sedan anländer ett 50-tal till.

– Det är inte så lång tid som flyktingarna ska stanna i Värmdö, men det är 50 människor under samma tak och det innebär ganska mycket. Människorna som kommer är trötta och hungriga, och de kommer att behöva omvårdnad på alla sätt för att orka vidare, säger Emma Norling.

Gunvor Dalerud tycker att det är bra att Värmdöborna hjälper till.

– Det går kanske inte att ta emot hur många flyktingar som helst, men nu är de här och då får vi hjälpa till. Vi har det ju ändå så bra i det här landet att vi kan göra det, säger hon.