ANNONS

”Elever i Värmdö kommer prestera sämre”

Om rektorer byter till jobb i innerstan hotas skolresultaten i Värmdö.
Om rektorer byter till jobb i innerstan hotas skolresultaten i Värmdö.
Sveriges skolledarförbund har besökt Värmdö.
De konstaterade att rektorer i kommunen har upp mot 10 000 kronor mindre i lön än de i Stockholms innerstad.
– Det gör att rektorer byter till jobb i stan, och skolan får lida, säger förbundets ordförande Matz Nilsson.
ANNONS

Organisationen Skolledarförbundet för samtal om lön med chefer och rektorer i svenska skolor. I Värmdö har de märkt att lönerna ligger i linje med andra liknande kommuner, men att de är låga jämfört med de i Stockholms innerstad.

– Löneskillnaden gör att rektorer byter till jobb i stan, säger Skolledarförbundets ordförande Matz Nilsson.
Enligt honom måste en rektor bli kvar på skolan ett antal år innan man kan se en positiv resultatutveckling bland eleverna.
– En rektor behöver sitta minst fem år men vi har nu i landet en omsättningstakt som är nere på tre och ett halvt år, säger han.

Innerstan betalar mer

Matz Nilsson menar att innerstan kan ses som både den stora vinnaren och förloraren i detta.

– De går in och betalar ut ännu högre löner, vilket skapar löneskillnaderna, och en cirkulationen av rektorer och andra chefer inom skolan. Samtidigt gör det ju att folk lockas att arbeta där, säger han.

Förändring ger otrygghet

Samtidigt vill han meddela att de rektorer och chefer de pratat med i Värmdö säger att de trivs mycket bra på sina arbetsplatser, men att de stora löneskillnaderna på sikt gör skolan till en otryggare plats, inte minst för eleverna.

– Det gynnar absolut inte elevernas resultatutveckling om det förändras hela tiden, vem som är rektor och så. Från vad vi kan se så presterar eleverna sämre om skolornas ledare byts ut ofta.