Man dog – nu byts ledningen ut på Gustavsgården

Gustavsgården i Gustavsberg, Värmdö.
Värmdö kommun tar över ledningen av Gustavsgården efter kritik om vanvård.
En man på Gustavsgården dog efter vanvård. Nu har fler brister i vården uppmärksammats och i dag måndag ersätts äldreboendets ledning av Värmdö kommuns medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Den 8 april 2018 hämtade ambulans en man som bodde på Gustavsgården. På sjukhuset konstaterade läkare att han var allvarligt uttorkad, hade lunginflammation och blodförgiftning. Han avled samma kväll.

Läkarbesök dröjde två veckor

Vid flera tillfällen under mars och april bad mannen om att få bli undersökt av läkare. Han klagade på ett svullet knä, smärtor under revbenen och illamående.

Trots de upprepade önskemålen dröjde det två veckor innan en läkare besökte honom.

Kontrollerades ej på sju timmar

Han försämrades den 7 april och skulle enligt patientjournalen hållas ”under uppsikt”. Men ingen sjuksköterska kontrollerade honom under sju timmar.

Kunde förts till sjukhus tidigare

Mannens fru anmälde dödsfallet till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. IVO:s beslut kom den 26 februari i år. Där kritiserar myndigheten Värmdö kommun. Man anser att ”vård- och omsorgsnämnden i Värmdö kommun inte har säkerställt att patienten fick en god vård på Gustavsgården eftersom patientens tillstånd inte följdes upp i tillräcklig omfattning”.

Enligt IVO kan det inte uteslutas att ”patienten hade förts till sjukhus i ett tidigare skede” om han hade kontrollerats och undersökts systematiskt.

”Inte nått hela vägen”

Enligt Värmdö kommun blev medicinskt ansvarig sjuksköterska inte informerad om att dödsfallet hade anmälts till IVO.

– Vi kan nu konstatera att vi inte nått hela vägen fram i vårt arbete. Vi kommer omgående att genomföra förändringar inom organisationen för att säkra en kvalitativ och trygg omsorg och arbetsmiljö på Gustavsgården, säger Anne Lundkvist, chef för socialkontoret till Värmdö kommuns hemsida.

Fler incidenter

Dessutom har ytterligare ”incidenter kopplade till rutiner och patientsäkerhet har i nutid och inom en kort tidsperiod inträffat på Gustavsgården”, skriver Värmdö kommun på sin hemsida.

Från och med i dag måndag ersätts därför ledningen för Gustavsgården med ”medicinskt ansvarig sjuksköterska, samt chef för HSL-teamet, hälso- och sjukvårdslegitimerad personal”.

– Det som hänt är under all kritik och jag som ytterst ansvarig för området beklagar att det har kunnat inträffa. Nu krävs det kraftfulla tag för att skapa stabilitet på Gustavsgården så att vi kan garantera de boendes säkerhet och trygghet, säger Anna Lipinska (KD), ordförande för vård- och omsorgsnämnden till kommunens hemsida.