Värmdö långt ifrån att vara miljöbäst – tappar stort i rankning

Värmdö kommun svarade nej på frågan om de samlar in matavfall (till exempel för rötning till biogas) från minst hälften av hushållen i miljöenkäten gjord av tidningen Aktuell Hållbarhet.
Värmdö kommun svarade nej på frågan om de samlar in matavfall (till exempel för rötning till biogas) från minst hälften av hushållen i miljöenkäten gjord av tidningen Aktuell Hållbarhet.
Inga miljöcertifierade bolag, ingen klimatkompensation för utsläpp av växthusgaser och ingen tillräcklig insamling av matavfall.

Värmdö kommun tappar stort i mätningen om vilka kommuner som är miljöbäst i landet.

För åttonde året i rad presenterar miljötidskriften Aktuell Hållbarhet sin miljörankning av Sveriges kommuner. Där mäts bland annat hur politiker fattat beslut i miljöfrågor, vattenfrågor, avfall, transporter och hur kommunerna följer de nationella miljömålen.

Placeringen på listan grundas bland annat på en kommunenkät med frågor. I årets rankning tappar Värmdö stort och hamnar på 166:e plats på listan, jämfört med förra årets 47:e plats.

I årets enkät tog tidningen Aktuell Hållbarhet i stort sett bort frågor som över hälften av alla kommuner svarat ja på tidigare år och ersatte dem med nya tuffa kriterier.

Då tappade Värmdö stort.

I enkäten svarar kommunen ja på frågan om de har skarpa klimatmål och miljömål vid upphandling, men även ja till att ha exploaterat, eller låtit exploatera skyddsvärd natur eller god jordbruksmark sedan 2014.

På frågan om Värmdö kommun klimatkompenserar för utsläpp av växthusgaser svarade Värmdö nej. De svarade även nej på att ha miljöcertifierade bolag och de arbetar inte heller för att minska köttkonsumtionen genom att exempelvis införa en köttfri dag i veckan i minst hälften av kommunens matserveringar.

Kommunen samlar heller inte in matavfall (till exempel för rötning till biogas) från minst hälften av hushållen.

I länet hamnar Värmdö i botten på plats 20 av 26. Bäst är Upplands Väsby, Stockholm och Sollentuna. I toppen av listan i landet hamnar Västerås, Lomma, Upplands Väsby och Gävle. Se hela listan här.