Hästövergrepp låg prio: ”Får sannolikt bara böter”

Övergrepp dräktigt sto Värmdö ridklubb Djurskyddspolisen
Polisen hoppas att dna kan fälla mannen som förgrep sig på stoet på Värmdö ridklubb.
Djurskyddspolisen hoppas att dna-spår kan identifiera mannen som förgrep sig på ett dräktigt sto på Värmdö. Men provsvaret dröjer.
– Det här är ju ett brott som sannolikt bara ger böter, säger förundersökningsledaren Lena Jacobsson.

Fölkameran fångade mannen på bild när han förgrep sig på det dräktiga stoet på Värmdö ridklubb i helgen. Djurskyddspolisen lyckades säkra sekret som kan komma från människa.

Lena Jacobsson, förundersökningsledare vid djurskyddspolisen, hoppas att dna-proven ska identifiera mannen. Men provsvaren från Nationellt forensiskt centrum, NFC, i Linköping dröjer.

– Det här är ju ett brott som med största sannolikhet leder till en dagsbot. Tyvärr begås det ju mycket mord och man får ha förståelse för att det prioriteras före. Men det väcker alltid mycket känslor när någons djur blir drabbat, säger Lena Jacobsson.

Analyserar videofilmen

Parallellt arbetar djurskyddspolisen med analysera videofilmen från stallets fölkamera. Bilderna kan ha stor betydelse i utredningen. Lena Jacobsson räknar till endast tre fall sedan 2010 där stockholmare har dömts för de har haft sex med djur.

– I två fall har det funnits bilder och i det tredje fallet togs mannen på bar gärning. Det krävs nästan något sådant för att vi ska nå i mål med de här fallen, säger Lena Jacobsson.

”Många tips”

Flera människor har hört av sig med tips om vem gärningsmannen kan vara.

– Vi har fått ganska många tips som vi följer upp, säger Lena Jacobsson.

Finns det någon misstänkt person?

– Nej, inte i nuläget.

Fakta

Så säger lagen

Tidelag (att genomföra sexuella handlingar med djur) är förbjudet sedan 2014.

Den som har sex med djur döms till böter eller fängelse i högst två år.

Källa: Djurskyddslagen.