ANNONS

Värmdö skjuter på beslut om Slussen

Nacka har redan sagt ja, men Värmdö avvaktar med sitt beslut om delfinansiering av nya Slussen-terminalen.

S i Stockholm tillsätter nu en expertgrupp som ska se över projektet.
ANNONS

Kommunstyrelsen i Värmdö beslutade i onsdags att återremittera ärendet om en överenskommelse med Nacka kommun, Stockholms stad och landstinget om finansieringen av en ny bussterminal vid Slussen.

– Det har bytts folk i regeringen och i Stadshuset. Hur den nya majoriteten hanterar Slussen vet vi inte, säger Monica Pettersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Värmdö.

Dagens Slussen ska rivas, vilket bland annat innebär att Nacka-Värmdö-bussarna flyttas till en ny terminal i Katarinaberget, som var tänkt att stå klar 2021. Sedan tidigare har politikerna i Nacka, Stockholm och landstinget sagt ja till sina respektive delfinansieringar av terminalen.

I Värmdö skjuts nu ärendet fram till beslut vid ett senare tillfälle, oklart när. Värmdö hoppas närmast på en inbjudan från Stockholms stad i frågan.

– Ansvaret är Stockholms, nu beror det på hur de agerar, säger Monica Pettersson.

I ett mejl till Lokaltidningen Mitt i skriver Maria Östberg–Svanelind (S), vice ordförande i exploaterings- och stadsbyggnadsnämnden i Stockholm, att en fungerande lösning för busstrafiken i Slussen är akut och kommer att vara en prioriterad fråga.

”Därför vill vi ha en oberoende expertgrupp som genomför en genomlysning så att vi snabbt kan få ordning och reda i projektet. Inte minst när det gäller ekonomin för Nya Slussen finns det många frågetecken, vi har bett om att få insyn tidigare, men Moderaterna har inte velat samarbeta över blockgränserna”, skriver hon.

Helena Andersson Ribbing (S), andre vice ordförande i kommunstyrelsen i Värmdö, välkomnar beskedet från Stockholm om en oberoende expertgrupp.

– Det är ett jätteklokt och bra beslut, säger hon och tillägger att ett stort projekt som Slussen-ombyggnaden måste få ta tid att utreda ­efter att en nya majoritet ­tagit över i Stockholm.

ANNONS

Hur den nya majoriteten ­hanterar Slussen vet vi inte.monica pettersson (m)

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.