Häst på Värmdö död i smittsamma abortviruset

En häst har dött i abortviruset EHV-1. Hästen på bilden är inte från det aktuella stallet.
En häst har dött i abortviruset EHV-1. Hästen på bilden är inte från det aktuella stallet.
En av de två hästarna på Stall Sandös hagar på Värmdö som insjuknat i det smittsamma viruset EHV-1 har dött.
Det bekräftar stallet för Mitt i på torsdagsmorgonen.

I mitten av februari insjuknade en av hästarna på Stall Sandös hagar i den neurologiska, vilket är det allvarligare, formen av viruset EHV-1, även kallat abortvirus.

Nu har hästen dött, uppger stallet för Mitt i på torsdagsmorgonen.

– De första symptomen visades genom att den drabbade hästen blev loj och fick dålig balans, har stallansvariga Lotta Nyberg tidigare skrivit i ett mejl till Mitt i.

Vet inte varifrån smittan kommer

Hästen stod uppstallad i flera år och har inte tävlat sedan maj 2018. Lotta Nyberg vet inte hur smittan kommit till stallet.

– Den behöver inte ha kommit till oss via någon smittbärare utifrån, utan kan redan ha legat latent hos någon av våra uppstallade hästar utan hästägarens vetskap om att hästen bär på detta virus. Har hästen en gång fått detta virus, så ligger det latent i kroppen och kan blossa upp igen, har Lotta Nyberg tidigare sagt i en intervju i Mitt i.

Ytterligare en häst på Stall Sandös hagar har konstaterats drabbad av viruset.

Stallet har varit isolerat sedan den 2 februari, och kort efter att smittan konstaterades i stallet började karantänboxar användas för att bättre kunna isolera de sjuka hästarna.

Flera stall i länet har drabbats hårt av viruset. På Åkersberga ridcenter till exempel är eller har drygt 40 av stallets 65 hästar varit sjuka av viruset, och fyra av hästarna tvingats avlivas.