Värmdö ska bli transparent om flyktingmoduler

Deshira Flankör (M). Foto: Moderaterna Värmdö/Mitt i
Deshira Flankör (M). Foto: Moderaterna Värmdö/Mitt i
Värmdö har hittills varit tystlåtet i frågor som rör modulbostäder, vilket skapat både ilska och oro bland invånare. Nu vill nya kommunstyrelseordförande Deshira Flankör (M) ändra riktning.
– Jag tycker man ska för att förebygga funderingar och frågor genom att vara öppen med information, säger hon.

Mitt i Värmdö kunde igår berätta att kommunen JO-anmäls för hanteringen av handlingar som rör nya modulhus för nyanlända i Torsby och Mölnvik.

Kommunen har kritiserats för sin hållning vad gäller flyktingbostäder. Invånare har ansett att den knapphänta informationen kring var och hur moduler ska byggas skapar frustration och onödig oro.

Men det kan bli ändring på det. Värmdös nya kommunstyrelseordförande Deshira Flankör (M) som tillträdde posten 1 januari 2017 säger till Mitt i att hon vill ändra riktning när det gäller öppenhet mot Värmdöborna – bland annat i frågor som rör modulbostäder.

– Jag tror på att jobba proaktivt och vara transparent, det vinner man på i slutänden. Det man håller hemligt skapar misstankar och ovisshet. Jag tycker man ska för att förebygga funderingar och frågor genom att vara öppen med information, säger Deshira Flankör.

Hennes företrädare Monica Pettersson sa till Mitt i Värmdö i oktober att kommunens inte ska ge ut information om moduler , bland annat för att inte piska upp en negativ stämning: ”Vi ger inte information om det här överhuvudtaget. Vi skickar ut grannyttranden och det är så vi hanterar alla våra bygganden. Vi tänker inte gå ut och ha några stormöten och berätta. Vi vet av erfarenhet att det inte varit så lyckat i andra kommuner”.

Men även om frågor kan röra upp känslor anser Deshira Flankör att öppenhet är att föredra.

– Det är många kommuner som försökt ha medborgardialoger som varit jobbiga. Men jag är förtroendevald och ska klara av att ha sådana diskussioner, säger hon.

Så 2017 blir Värmdö mer öppet när det gäller tillexempel flyktingbostäder?

– Det är absolut min ambition och jag tror det finns goda förutsättningar för det, säger Deshira Flankör.