ANNONS

Värmdö växer mest i länet

Tillsammans med Sundbyberg, Salem och Sigtuna tillhör Värmdö de kommuner som växer mest i hela länet.
Tillsammans med Sundbyberg, Salem och Sigtuna tillhör Värmdö de kommuner som växer mest i hela länet.
Om knappt tio kommer länets befolkning ha vuxit med 379 000 personer. Värmdö tillhör de kommuner som växer allra mest. Det visar nya siffror.
ANNONS

Under onsdagen presenterades nya siffror för befolkningsprognosen som gäller Stockholms län. Den visar att Värmdö, tillsammans med Sundbyberg, Salem och Sigtuna, tillhör de kommuner som växer allra mest.

De kommuner där bostadsbeståndet förväntas öka mest är Nacka och Upplands-Bro. Där uppgår byggplanerna till mer än 60 procent av det nuvarande bostadsbeståndet. I Järfälla, Sundbyberg, Värmdö, Vallentuna och Nykvarn uppgår byggplanerna till mellan 50 och 60 procent av bostadsbeståndet. Det innebär att Värmdö kommer att växa mest, procentuellt, i länet.
– Det är glädjande att vi ser ökade bostadsplaner och roligt att Värmdö har ambitiösa planer. Vi ska komma ihåg att dessa siffror är just planer, men en bra fingervisning över att det går åt rätt håll på lång sikt, säger Gustav Hemming (C) miljö- och regionplaneringslandstingsråd.

”Det är glädjande att Värmdö har ambitiösa planer”

De kommuner som planerar att bygga minst i förhållande till nuvarande bostadsbestånd är Lidingö, Danderyd och Södertälje.

Totalt kommer länet att växa med 379 000 personer fram till år 2025, en årlig ökning med 37 900 personer. Den främsta anledningen till den förväntade befolkningsökningen är att det föds fler människor än det dör.

De nya siffrorna visar även att utflyttningen från länet har ökat. Och det är överraskande nog de yngre som nobbar Stockholm.
– Dagens 25-åringar flyttar inte i lika hög grad som tidigare 25-åringar till Stockholmsregionen. Detta är förvånande eftersom den stora grupp som är född under babyboomen i början av 1990-talet nu förväntas röra på sig. Om detta är tillfälligt och vad det beror på vet vi inte, men det är intressant att följa upp, säger Hanna Wiik, chef för Tillväxt- och regionplaneförvaltningen.