Värmdöbor får tycka till inför t-banebygge

Hur tycker du tunnel­banan till Nacka borde gå? Nu har du chansen att berätta det för SL.

­SL vill ha din åsikt om tunnelbanans dragning inför arbetet med förstudien till nya t-banedragningar. En enkät på SL:s webbsida ger invånarna i Nacka, Värmdö och Stockholms län chans att tycka till om de fyra alternativen på sträckning som nu diskuteras.

– Det är första gången som vi använder digital dialog för den här typen av projekt, säger Jesper Pettersson, pressinformatör vid SL.

Enkäten är en del av förstudiearbetet och går att svara på fram till den 7 januari 2013. I mars hålls de första samrådsmötena.

Tjänstemän och politiker från Värmdö kommun ingår i förstudiearbetet för att ta vara på Värmdöbornas intressen. Främst vill man se till att den nya tunnelbanesträckningen inte påverkar busstrafiken in till Slussen, enligt kommunalrådet Monica Pettersson (M).

Fyra huvudalternativ behandlas: en bergtunnel via östra Södermalm och Sjöstaden , en sänktunnel via östra Södermalm och Sjöstaden , en sträckning över Djurgården tillsammans med Österleden samt en sträckning med möjlig omstigning till grön linje.

– Det finns fördelar och nackdelar med alla alternativ. Det vi sett är att sträckningarna som går över Södermalm ger en annan täckning och fler resenärer. Sedan kan det finnas andra fördelar att bygga tillsammans med Österleden, säger Jesper Pettersson.

Enkäten ger också möjlighet att skicka in egna förslag på hur linjen ska dras.

– Vi bygger för allmänheten och för våra resenärer. Det är viktigt att få in många synpunkter och idéer.

En som har svarat på enkäten är Viktor Ögren som bor i Blåsut. Han tycker att tunnelbanan borde gå via Södermalm och inte via Djurgården.

– Det är suveränt av SL att göra en webbenkät. Jag svarade för att jag vill påverka. Stockholm är staden jag bor i och det är mina skattepengar, säger han.

Fakta

Här är de fyra alternativen