Värmdöbor tar fram framtidens Gustavsberg

Arkitekter jobbar med hur Gustavsbergs centrum ska se ut.
Arkitekter jobbar med hur Gustavsbergs centrum ska se ut.
 Stadspark.
Stadspark.
Stadspark.
Stadspark.
Centrumtorg.
Centrumtorg.
Tusentals bostäder, ett levande centrum, en stadspark som Värmdöborna vill göra till ett nytt Central park – men också ett idrottsområde som ryker i exploateringens framfart. Så kan framtidens Gustavsberg se ut.
Fakta

Värmdöborna tycker till

sagtom2

sagtom

”Bandyplanen tar för stor plats och måste bort från centrum”. ”Bandyn är viktig för Gustavsberg och idrotten måste samlas”.

Åsikterna om hur nya Gustavsberg ska utvecklas går isär. Klart är dock att bebyggandet kommer att påverka tusentals Värmdöbor, både nu och i framtiden.

I våras upphandlade kommunen arkitekter för så kallade parallella uppdrag för Gustavsberg. Hela uppdragsområdet skapar cirka 1 500 bostäder och fyra kontor fick varsitt område att arbeta med.

I somras fick allmänheten chans att tycka till. Medborgardialogen la stort fokus på grönområden och Gustavsbergsborna var tydliga – en stadspark värd namnet behövs och idéerna på vad den ska innehålla är minst sagt kreativa.

Några vill ha musikscener och statyer av både Stig Lindberg och Lisa Larsson i parken. Andra vill ta New York-andan till Gustavsberg.

”Mer konstnärlig utsmyckning som knyter an till keramiska traditionen i Gustavsberg och mer gröna ytor à la Central Park vill vi ha”.

Det är inte helt omöjligt, berättar Sofia Vogel, projektledare för Gustavsbergsprojektet.

– Är det många som har samma åsikt så väger det tyngre. Vår förhoppning är att parken ska bli större och att man ska ta bort vägen som delar den. Och många vill ha just en skulpturpark, men hur skulpturerna ska se ut vet vi inte än, säger hon.

Snart kan ännu en medborgardialog bli aktuell, den här gången om Förbifart östra Ekedal, vägpassagen som planerats nordväst om Gustavsberg.

För en dryg månad sedan fastslogs handlingsplanen för det nya navet. Den sammanfattar hur man ska gå vidare med olika områden och slår också fast vilka som prioriteras.

– Detaljplanen för Kråkberget kommer först, sedan följer centrum i hop med Stadsparken och Vattentornsberget, säger Sofia Vogel, projektledare för Gustavsbergsprojektet.

Med förslagen finns också framtida utmaningar. En av dem är idrottsområdet, som kan tvingas bort. Kylsystemet, som innehåller ammoniak, har flera gånger läckt och kräver ett skydds­avstånd på 100 meter.

– Man kan inte bygga bostäder i närheten av det, säger Sofia Vogel.

Förutom kylsystemet präglas idrottsområdet, enligt handlingsplanen, också av många otrygga och folktomma platser kvällstid. Flera av anläggningarna är dessutom i dåligt skick.

– Då kan man fråga sig om man ska lägga pengar på att renovera eller flytta och bygga nytt, säger Sofia Vogel.

Idrottsområdet omfattar badet, tennisen, bandyn och hockeyrinken, men det är inte säkert att man flyttar allt.

– Det troligaste är att badet blir kvar, säger Sofia Vogel.

Det är dock inte enbart idrottsområdet som ligger pyrt till i och med exploateringen. Tidigare fanns tal om att dra en väg rakt igenom Gustavsbergsteatern, men den tanken är numera slopad, enligt Vogel.

– Nu tittar man på att flytta centrumgatan och skjuta den parallellt mot idrottsområdet och då behöver man kanske inte riva något i centrum. Några byggnader som med säkerhet kommer att bevaras är kyrkan, Runda huset och Gustavsbergsteatern, säger hon.

En sak som är säker är att planerna på nya Gustavsberg engagerar många.

– Det finns ett otroligt stort intresse för detta och många vill vara med och tycka till, säger Sofia Vogel.

nyagustavsberg

Läs mer om Värmdö:

Är DETTA Värmdös mest pyntade hus?

Värmdö växer mest i länet

Närodlat ger mersmak på Värmdö